Netanjahu prijal pozvanie do amerického Kongresu, Obama sa s ním nestretne

NETKY.SK • 23 Január 2015, 09:31 • 2 min
Netanjahu prijal pozvanie do amerického Kongresu, Obama sa s ním nestretne

JERUZALEM/WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prijal pozvanie predsedu americkej Snemovne reprezentantov Johna Boehnera, aby vystúpil na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu USA.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama sa však s Netanjahuom počas jeho marcového pobytu vo Washingtone nestretne, oznámil dnes Biely dom. Šéf izraelskej vlády by mal v Kongrese hovoriť o bezpečnostných hrozbách zo strany Iránu a radikálneho islamu.

      

Izraelský premiér dnes uviedol, že pozvanie prijal a v americkom Kongrese vystúpi 3. marca, teda len dva týždne pred predčasnými parlamentnými voľbami v Izraeli. Biely dom označil Boehnerovo pozvanie, ktoré bolo zaslané Netanjahuovi bez konzultácie s prezidentskou administratívou, za porušenie protokolu. Zahraničných lídrov totiž obvykle pozývajú na vystúpenia v Kongrese až po konzultáciách s Bielym domom a ministerstvom zahraničných vecí USA.
      

Boehner svoje pozvanie vopred nekonzultoval ani s lídrom demokratov v Senáte Harrym Reidom, informovala agentúra Reuters. Hovorkyňa Bieleho domu Bernadette Meehanová dnes oznámila, že Obama sa s izraelským premiérom počas jeho návštevy Washingtonu nestretne. Zdôvodnila to tým, že prezident sa zásadne nestretáva s politikmi, ktorých krajiny sa práve pripravujú na voľby.
      

Podľa agentúry AP sa Netanjahu teší podpore amerického Kongresu, ale jeho vzťahy s Obamom zostávajú chladné. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies