Netanjahu: Presadzujem zákon o Izraeli ako o národnom štáte Židov

NETKY.SK • 16 November 2014, 14:03 • 2 min
Netanjahu: Presadzujem zákon o Izraeli ako o národnom štáte Židov

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes oznámil, že presadzuje návrh zákona, ktorý by legislatívne kodifikoval, že Izrael je národný štát židovského národa. Píše o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom pravidelnom, každotýždňovom nedeľnom zasadaní izraelského vládneho kabinetu Netanjahu povedal, že Izrael je židovským a demokratickým štátom. A pretože jeho demokratický charakter je daný zákonom, jeho židovský charakter by mal byť tiež, konštatoval predseda vlády.
      

"Rovnováha medzi týmito dvoma aspektmi je nevyhnutná", keď Palestínčania a aj iní odmietajú uznať Izrael ako židovský štát, zdôvodnil Netanjahu.
      

Zákon musí byť ešte formálne navrhnutý a Netanjahu hovorí, že ho čaká "mnoho zmien a diskusií o ňom". Prichádza totiž v čase veľkého napätia medzi Židmi a Arabmi, ktorí tvoria 20 percent obyvateľstva Izraela a novou právnou normou by sa mohli cítiť ešte viac marginalizovaní. 
      

Opoziční poslanci tvrdia, že návrh tohto zákona vyvolá hnev, poznamenáva AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona