Netanjahu prednesie prejav v Kongrese

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 07:27 • 2 min
Netanjahu prednesie prejav v Kongrese

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystúpi v utorok s prejavom na pôde amerického Kongresu.

slovakia

left justify in out

Pred svojím kontroverzným vystúpením uistil, že nemá ísť o prejav neúcty voči prezidentovi Barackovi Obamovi. Netanjahu pricestoval do Washingtonu na pozvanie opozičných republikánov, ktorí návštevu v rozpore s protokolom neprekonzultovali s Obamovou administratívou. Považuje sa to za určité napomenutie prezidenta, ktorý hrozí vetovaním nových sankcií proti Iránu. Biely dom oznámil, že Obama sa s Netanjahuom počas jeho návštevy nestretne, keďže sa odohráva príliš blízko k dátumu izraelských volieb. Netanjahu sa sporí s Obamovou administratívou pre rokovania s Iránom o jeho jadrovom programe a chce za každú cenu dosiahnuť zablokovanie prípadnej dohody s Teheránom. Izraelský premiér napriek tomu tvrdí, že spojenectvo s USA je "silnejšie ako kedykoľvek predtým".


Izrael ako úhlavný nepriateľ Iránu v minulosti nevylúčil vojenské zásahy proti jadrovým zariadeniam v prípade, že sa nezhody nepodarí odstrániť diplomatickou cestou. Teherán popiera, že by mal záujem vlastniť jadrové zbrane a za hrozbu pre mier a stabilitu v regióne označuje naopak Izrael považovaný v súčasnosti za jedinú jadrovú veľmoc na Blízkom východe. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári 2014, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona