Netanjahu po voľbách zmiernil tvrdé výroky ohľadne palestínskeho štátu

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 08:42 • 2 min
Netanjahu po voľbách zmiernil tvrdé výroky ohľadne palestínskeho štátu

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes - dva dni po víťazných parlamentných voľbách - zmiernil svoje tvrdé predvolebné vyhlásenia, v ktorých odmietol perspektívu vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu.

slovakia

left justify in out

Netanjahu deň pred voľbami vyhlásil, že ak zvíťazí v utorňajších voľbách a zostane na čele izraelskej vlády, nikdy nebude súhlasiť so založením palestínskeho štátu. Samostatná Palestína by sa podľa neho stala "odrazovým mostíkom" pre útoky radikálnych islamistov na Izrael.

 

Dnes svoje výroky výrazne zmiernil, keď vyhlásil, že stále podporuje riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu prostredníctvom mierovej koexistencie dvoch nezávislých štátov. Súčasná situácia v regióne ale podľa neho takéto riešenie posúva do vzdialenejšej budúcnosti.

 

"Želám si dlhodobo udržateľné dvojštátne riešenie. Aby sa však mohlo realizovať, musia sa zmeniť podmienky," vyhlásil Netanjahu v rozhovore pre americkú televíziu MSNBC.

 

Predvolebné vyhlásenia izraelského premiéra odmietajúce palestínsku štátnosť vyvolali ostrú kritiku americkej administratívy, ktorá presadzuje dvojštátne riešenie ako kľúčovú súčasť svojej blízkovýchodnej politiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies