Netanjahu opäť podporuje palestínsky štát

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 06:46 • 2 min
Netanjahu opäť podporuje palestínsky štát

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v stredu ubezpečil, že naďalej podporuje takzvané dvojštátne riešenie konfliktu s Palestínčanmi, aj keď krátko pred marcovými voľbami vyhlasoval, že v prípade zotrvania pri moci palestínsky štát nevznikne.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou, ktorá pricestovala do regiónu na svoju prvú návštevu, sa vyslovil za vyriešenie konfliktu "raz a navždy", pričom podľa vlastných slov "nepodporuje jednoštátne riešenie". Netanjahu týždeň po nástupe jeho novej vlády taktiež zopakoval požiadavku Izraela, aby bol budúci palestínsky štát na územiach obsadených v roku 1967 demilitarizovaný, a vyjadril nádej, že bude môcť s Mogheriniovou prediskutovať možnosti, ako "túto víziu posunúť vpred".


Netanjahu iba niekoľko dní po marcovom volebnom víťazstve poprel, že by viac nebol oddaný myšlienke palestínskej štátnosti, tá si však podľa neho vyžaduje "zmenu okolností". Predošlými výrokmi však vyvolal ostrú kritiku zo strany USA, ktoré ohlásili "prehodnotenie" svojho prístupu k Izraelu.


Mogheriniová sa počas dvojdňovej návštevy Blízkeho východu stretne aj palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, pričom by mala rokovať o bilaterálnych vzťahoch ako aj vyhliadkach izraelsko-palestínskeho mierového procesu. V predvečer cesty povedala, že EÚ chce zohrávať aktívnejšiu rolu pri dosahovaní mieru medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies