Netanjahu ohlásil plány na vybudovanie nových židovských osád

NETKY.SK • 27 Október 2014, 15:34 • 2 min
Netanjahu ohlásil plány na vybudovanie nových židovských osád

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu plánuje nariadiť výstavbu ďalších tisícov obydlí vo východnom Jeruzaleme.

slovakia

left justify in out

V pondelok to potvrdil predstaviteľ jeho vlády. Netanjahu sa tým údajne pokúša udržať pokope svoju krehkú vládnu koalíciu, zároveň však riskuje ďalšie zhoršenie vzťahov s Washingtonom. Ultranacionalistická strana Židovský domov totiž nedávno pohrozila odchodom z vlády, ak Netanjahu nepristúpi na vybudovanie nových osád na okupovanom Západnom brehu. Pôvodne pritom navrhovala viac ako dvetisíc nových bytových jednotiek. S plánmi však nesúhlasí napríklad minister financií Jair Paid z centristickej strany Ješ Atid (Existuje budúcnosť). Palestínsky vyjednávač s Izraelom Saíb Arajkát zase tvrdí, že vybudovanie nových osád je "ďalším dôkazom páchania zločinov spadajúcich pod medzinárodné právo".

 

Plány na nové izraelské osady tento mesiac kritizoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, podľa ktorého to podkopáva šance na dosiahnutie mieru na Blízkom východe a je to v "jasnom rozpore" s medzinárodným právom. "Toto nevysiela tie správne signály a vyzývam izraelskú vládu, aby sa týchto plánov vzdala," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies