Netanjahu obvinil Hamas z únosu trojice izraelských tínedžerov

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 13:00 • 2 min
Netanjahu obvinil Hamas z únosu trojice izraelských tínedžerov

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil dnes palestínske islamistické hnutie Hamas z únosu trojice tínedžerov, ktorí zmizli v Predjordánsku v noci zo štvrtka na piatok.

slovakia

left justify in out

"Tí, ktorí uniesli vašich mladíkov, boli členovia Hamasu, toho istého Hamasu, s ktorým Abú Mázin (palestínsky prezident Mahmúd Abbás) utvoril vládu národnej jednoty," povedal Netanjahu na dnešnom zasadnutí izraelského kabinetu. 
      

Táto skutočnosť vyšla podľa premiéra najavo po tom, izraelské bezpečnostné sily zatkli v noci nadnes pri raziách v oblasti južného a severného Predjordánska asi 80 Palestínčanov, vrátane desiatok členov Hamasu. Netanjahu varoval, že toto zistenie bude mať vážne dôsledky. 
      

Podľa palestínskych zdrojov skončilo po sérii razií za mrežami minimálne sedem členov palestínskeho parlamentu za hnutie Hamas, ako aj viacero bývalých väzňov, len nedávno prepustených z izraelských väzníc.   
      

Hamas zodpovednosť za únos zatiaľ neprevzal. Hovorca hnutia v pásme Gazy v reakcii na Netanjahuove tvrdenia účasť Hamasu nepotvrdil, ale ani jasne nepoprel. 
      

Nezvestní Izraelčania (dvaja vo veku 16 a jeden 19 rokov) boli študentmi náboženského seminára v jednej zo židovských osád v Predjordánsku. Podľa prvých zistení zrejme zmizli, keď sa pokúšali dostať domov autostopom. Jeden z tínedžerov mal okrem izraelského aj americké občianstvo.
      

Netanjahu zdôrazňuje, že politickú zodpovednosť nesie výhradne Abbásova Palestínska samospráva, ktorá začiatko mesiaca vytvorila s militantným Hamasom spoločnú vládu. Abbás to však odmieta s tvrdením, že trojica zmizla v sekcií Západného brehu, ktorú má plne pod kontrolou izraelská armáda.
      

K únosu sa prihlásili tri rozličné militantné zoskupenia, vrátane Brigád al-Kuds, ozbrojeného krídla Palestínskeho islamského džihádu (PIJ). Ani jedno z vyhlásení sa však nepodarilo nezávisle overiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies