Netanjahu obvinil Hamas z účasti na ostreľovaní Izraela, pohrozil mu útokom

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 17:57 • 2 min
Netanjahu obvinil Hamas z účasti na ostreľovaní Izraela, pohrozil mu útokom

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes, po prvý raz od vojny v Gaze v roku 2012, obvinil Hamas zo zodpovednosti za ostreľovanie Izraela raketami z pásma Gazy, kde vládne, a pohrozil vojenskou akciou, ak palestínske militantné hnutie túto paľbu nezastaví. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Chcem to povedať čo najzrozumiteľnejšie, ak bude porušený pokoj (zbraní) dosiahnutý po operácii Stĺp obrany, ak bude pokračovať toto ostreľovanie, sú tu dve možnosti," uviedol Netanjahu v narážke na vojenský konflikt v roku 2012. "Alebo to Hamas zastaví - je zodpovedný za to, čo sa deje na zemi - alebo to zastavíme my," zdôraznil Netanjahu.
     

Hovoril v parlamentnom výbore po tom, ako na územie Izraela dopadlo v noci nadnes 14 raketových striel odpálených z pásma Gazy. Nikoho nezranili, iba poškodili dva domy. K zodpovednosti za útoky sa nikto neprihlásil.
     

Hamas pristúpil v novembri 2012, po ôsmich dňoch bojov, na prímerie medzi Izraelom a militantnými skupinami sprostredkované Egyptom. Podľa izraelských predstaviteľov toto prímerie doteraz dodržiaval. Domnievajú sa, že židovský štát z pásma Gazy ostreľujú iné skupiny militantov.
     

Netanjahu na výbore tiež obvinil dvoch príslušníkov Hamasu z únosu troch izraelských tínedžerov, ktorí sú nezvestní od 12. júna, keď stopovali neďaleko židovskej osady v Predjordánsku. Hamas svoju účasť na únose nepotvrdil, ale ani nepoprel.
     

Izrael uskutočnil na Západnom brehu Jordánu rozsiahle pátranie, ale nenašiel nezvestných ani ich údajných únoscov. Od začiatku jeho pátracej operácie v palestínskych mestách a dedinách v Predjordánsku dopadlo podľa armády na Izrael z pásma Gazy okolo 40 rakiet.
     

Netanjahu ďalej vyzval Západom podporovaného palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, aby odstúpil od dohody o zmierení jeho hnutia Fatah s Hamasom, uzavretej v apríli, na základe ktorej vznikla 2. júna palestínska vláda národnej jednoty.
     

Hamas sa nevzdal svojej požiadavky na zničenie Izraela, hoci naznačil ochotu rokovať o dlhodobom prímerí. USA a Európska únia ho zaradili medzi teroristické skupiny a kritizujú jeho odmietnutie uznať židovský štát, vzdať sa násilia a pristúpiť na existujúce dočasné izraelsko-palestínske mierové dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies