Netanjahu navštívil bývalé židovské geto v Šanghaji

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 11:31 • 2 min
Netanjahu navštívil bývalé židovské geto v Šanghaji

ŠANGHAJ - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pochválil v utorok počas návštevy bývalého šanghajského geta mesto Šanghaj za poskytnutie útočiska židovským utečencom pred nacistami.

slovakia

left justify in out

Netanjahu, ktorý navštívil geto deň pred začiatkom oficiálnej návštevy Číny, si prezrel židovské múzeum, ktorého súčasťou je synagóga Oherla Mošeho. "Pred 70 rokmi len Šanghaj otvoril svoje brány a poskytol útočisko židovským utečencom," citoval Netanjahuove slová šanghajský denník Oslobodenie.

Od začiatku 30. rokov 20. storočia desiatky tisícov židovských utečencov našli v Šanghaji svoj domov. V roku 1943 japonské úrady, ktoré okupovali Šanghaj, nariadili 20 000 židovským utečencom usadiť sa v "určenej oblasti" na severe mesta, kde žili povedľa čínskych obyvateľov. Mali obmedzený pohyb, no nikdy neboli cieľom vyhladzovania, napriek požiadavkám nacistického Nemecka, v tom čase spojenca Japonska. Napriek tomu, že oblasť židovského geta je určená na zachovanie pre históriu, jednotlivé budovy už padli za obeť čínskej modernizácii. 

"Dúfame v rozvoj bližších vzťahov s Čínou, aby sme boli na to hrdí nielen ako pred 70 rokmi, ale aj v budúcnosti," povedal izraelský premiér. Netanjahu sa má tento týždeň stretnúť v Pekingu s prezidentom Siom Ťin-pchingom a ďalšími vrchnými predstaviteľmi krajiny, ktorú nedávno navštívil aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Čína podporuje palestínsku štátnosť, no zároveň si od nadviazania diplomatických vzťahov v roku 1992 vybudovala s Izraelom ekonomické vzťahy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies