Netanjahu navrhuje Palestínčanom začatie priamych rokovaní v New Yorku

NETKY.SK • 20 September 2011, 23:02 • 2 min
Netanjahu navrhuje Palestínčanom začatie priamych rokovaní v New Yorku

Netanjahu navrhuje Palestínčanom začatie priamych rokovaní v New Yorku

slovakia

left justify in out

img

Palestínčania doteraz získali podporu najmenej šiestich alebo siedmich členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN, povedal dnes palestínsky minister zahraničných vecí Rijád al-Malkí.
Palestínčania sa snažia presvedčiť ďalších dvoch alebo troch členov BR, aby hlasovali za odporúčanie akceptovať Palestínu ako členský štát OSN, uviedla agentúra DPA.
Medzitým izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý dnes, respektíve v stredu, pricestuje na Valné zhromaždenie (VZ) OSN do New Yorku, vyzval palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása na stretnutie.
Netanjahu chce, aby sa v New Yorku začali priame rokovania, ktoré môžu pokračovať v Jeruzaleme a Ramalláhu. Navrhol Abbásovi začať mierové rokovania namiesto toho, aby sa mrhalo časom "bezvýslednými jednostrannými opatreniami".
Abbás však generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi v New Yorku potvrdil, že v piatok plánuje predložiť žiadosť o plné členstvo Palestíny, hneď po svojom vystúpení na 66. zasadaní VZ OSN.
Pre televíziu Fox News palestínsky prezident povedal, že je ochotný stretnúť sa s Netanjahuom v New Yorku v rámci protokolu, ale nie kvôli obnoveniu priamych rokovaní.
Abbás podmienil rokovanie s Izraelom zastavením izraelskej výstavby na okupovanom západnom brehu Jordánu. Netanjahu trvá na rokovaniach bez kladenia podmienok. Posledné kolo rokovaní prerušili pred rokom.
Palestínčania horúčkovito pracujú na tom, aby v BR dosiahli väčšinovú podporu deviatich členov; Spojené štáty tak budú musieť použiť právo veta. Washington sa zase snaží dosiahnuť taký pomer síl, aby nemusel veto použiť.
Očakáva sa, že Čína, Rusko, Libanon, Juhoafrická republika, Brazília a India budú hlasovať v prospech Palestínčanov. Podľa Malkího slov sa z 15 členov ešte nerozhodli Gabon, Nigéria, a tiež Bosna a Hercegovina.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona