Netanjahu: Náraz nákladného auta do vojakov v Jeruzaleme bol novým typom útoku

NETKY.SK • 9 Január 2017, 17:01 • 2 min
Netanjahu: Náraz nákladného auta do vojakov v Jeruzaleme bol novým typom útoku

TEL AVIV - Víkendový smrtiaci útok nákladným autom vo východnom Jeruzaleme bol "novým typom útoku", povedal dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

slovakia

left justify in out

"Útočia na nás osamelí vlci, ktorí sa v zlomku sekundy inšpirujú a hneď aj rozhodnú niečo podniknúť, v tomto prípade zaútočiť autom," povedal Netanjahu v nemocnici, kde navštívil vojakov zranených pri tomto útoku. Dodal, že Izrael robí opatrenia, aby bol v budúcnosti na podobné akcie pripravený. Informoval o tom izraelský rozhlas.

 

Útočník zabil štyroch mladých ľudí vo veku niečo vyše 20 rokov - tri ženy a jedného muža -, keď s nákladným autom narazil do skupiny vojakov vystupujúcich z autobusu. Očakáva sa, že všetky obete dnes pochovajú.

 

Páchateľ súčasne zranil 17 vojakov, z ktorých jeden je vo vážnom stave. Hospitalizovaných je ich naďalej spolu päť.

 

Jedným z konkrétnych opatrení, ako zabrániť podobným útokom, bude umiestnenie betónových zábran na autobusových zastávkach v Predjordánsku a v Jeruzaleme, povedal Netanjahu.

 

V Jeruzaleme začali budovať takéto ochranné zábrany už v decembri 2015 po útoku autom na ľudí na zastávke, pripomenuli noviny Times of Israel. Netanjahu tiež povedal, že pri podobných útokoch pomáhajú rýchle reakcie civilistov a vojakov, aby sa zabránilo ďalším škodám. Pochválil pritom viacerých vojakov a dôstojníka bezpečnostných síl za ich reakcie v nedeľu.

 

Bezpečnostný kabinet izraelskej vlády rozhodol v nedeľu večer o sérii trestnoprávnych opatrení vrátane možnosti administratívne zadržať sympatizantov Islamského štátu, napísali noviny Times of Israel. Rozhodol tiež, že nevydá rodine telo útočníka a že čo najrýchlejšie zbúra jeho domov.

 

Izraelská polícia zatkla po nedeľňajšom útoku deväť ľudí, päť z nich boli rodinní príslušníci útočníka.

 

Zo zverejneného videozáznamu vyplýva, že vodič nákladného auta vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny vojakov vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení. Páchateľa zastrelili na mieste činu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies