Netanjahu má plán, bezpečnosť na palestínskych územiach má mať na starosti Izrael

NETKY.SK • 26 Január 2018, 07:22 • 2 min
Netanjahu má plán, bezpečnosť na palestínskych územiach má mať na starosti Izrael

DAVOS - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predstavil vo štvrtok na Svetovom ekonomickom summite vo švajčiarskom Davose nový plán budúceho štátoprávneho usporiadania na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Podľa náznakov, ktoré od Netanjahua zazneli na jednej z diskusií na summite, by mal tento plán spočívať v tom, že Palestínčania si budú síce na územiach, ktoré obývajú, vládnuť sami, no starostlivosť o bezpečnosť aj na týchto územiach bude v kompetencii Izraela.

Netanjahu v diskusii odmietol priamo odpovedať na otázku, či podporuje takzvané "dvojštátne riešenie", teda scenár, ktorý ráta s vytvorením samostatného palestínskeho štátu a jeho mierovým spolunažívaním s Izraelom. Práve tento plán podporuje prevažná väčšina štátov medzinárodného spoločenstva, ako aj samotní Palestínčania. S výnimkou radikálov, ktorí majú problém s tou časťou plánu, ktorá hovorí o mierovom spolunažívaní s Izraelom.

V každom prípade je však takmer nereálne, že by Palestínčania s Netanjahuovým novým plánom súhlasili.

Svoj vlastný, údajne tiež inovatívny plán riešenia situácie na Blízkom východe, by mala čoskoro predstaviť aj administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa amerických médií nie je vylúčené, že bude rovnaký alebo podobný ako plán, ktorý vo štvrtok v hrubých obrysoch predstavil Netanjahu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies