Netanjahu má jediného vážneho protikandidáta vo voľbách predsedu Likudu

NETKY.SK • 29 December 2014, 18:17 • 2 min
Netanjahu má jediného vážneho protikandidáta vo voľbách predsedu Likudu

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí vo voľbách predsedu strany Likud, ktoré sa budú konať v stredu 31. decembra, jedinému vážnemu súperovi po tom, ako sa väčšina ostatných vyzývateľov kandidatúry vzdala.

slovakia

left justify in out

Danny Danon má 43 rokov a je jastrab a sekulárny ultranacionalista v rámci Likudu, informovala dnes agentúra DPA.
     

Hoci je Netanjahu jasným favoritom na funkciu, ktorej držiteľ povedie pravicový Likud do parlamentných volieb vypísaných na 17. marca, Danon by mohol získať na svoju stranu konzervatívnu časť členov.
     

Netanjahu odvolal počas vojny v pásme Gazy v lete tohto roka Danona z funkcie námestníka ministra obrany, pretože kritizoval premiéra a obvinil ho, že nepostupuje dostatočne tvrdo voči Hamasu vládnucemu v Gaze.
     

Danon pri nedávnom odovzdaní svojej prihlášky do volieb s priloženým zoznamom nevyhnutných podpisov obvinil Likud, že sa v uplynulých rokoch "odchýlil" od svojich hodnôt. "Nadišiel čas hovoriť pravicovo a konať pravicovo, a to čo sa týka národnej bezpečnosti aj sociálno-ekonomických záležitostí," povedal Danon reportérom.
     

Danny Danon sa narodil neďaleko Tel Avivu, má tri deti a je predsedom ústredného výkonného výboru Likudu.
     

Netanjahu (65) stojí na čele Izraela šesť rokov, odkedy v roku 2009 vystriedal bývalého centristického premiéra Ehuda Olmerta a vo voľbách v roku 2013 obhájil svoj mandát. Narodil sa v Tel Avive v roku 1949, je ženatým otcom troch detí a ako premiér slúžil aj v rokoch 1996-99. Je sekulárny nacionalista s konzervatívnymi ekonomickými princípmi. "Pán bezpečnosť", ako ho prezývajú, presadzuje témy ako iránska jadrová hrozba a nebezpečenstvo ozbrojených palestínskych militantov v Predjordánsku.
     

Netanjahu oficiálne vyjadril podporu riešeniu konfliktu s Palestínčanmi v podobe dvoch štátov, ale kritici ho obviňujú, že urobil málo pre jeho realizáciu. Netanjanu tvrdí, že mierový proces marí palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý si stanovil podmienky pre obnovenie rokovaní. Abbásovu požiadavku na zmrazenie výstavby v židovských osadách na palestínskych územiach izraelský premiér odmietol.
     

Podľa kritikov je Netanjahu nerozhodný, málo koná a je bábkou v rukách časti svojej koalície presadzujúcej požiadavky osadníkov.
     

Vo voľbách predsedu Likudu sa stretnú Netanjahu a Danon, pretože bývalý minister vnútra Gideon Saar a ultrapravicový osadník Moše Feiglin kandidatúru vzdali s odvolaním sa na rodinné a politické dôvody.
     

Podľa prieskumov verejnej mienky by Likud pod vedením Danona získal vo voľbách menej poslaneckých mandátov ako pod vedením Netanjahua, čo zrejme členovia strany zoberú pri stredajších voľbách predsedu do úvahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies