Netanjahu je proti dohode medzi Iránom a veľmocami, lebo ohrozuje Izrael

NETKY.SK • 8 Február 2015, 15:04 • 2 min
Netanjahu je proti dohode medzi Iránom a veľmocami, lebo ohrozuje Izrael

DUBAJ/JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes uviedol, že Izrael urobí všetko, čo je v jeho silách, aby zabránil dosiahnutiu dohody o iránskom jadrovom programe, ktorú označil za "zlú a nebezpečnú".

slovakia

left justify in out

Na dnešnom zasadnutí vlády v Jeruzaleme Netanjahu vyhlásil, že zmluva medzi Iránom a šesticou mocností, ktoré s ním vyjednávajú o jeho jadrovom programe, by "uvrhla tieň na budúcnosť Izraela" a ohrozila jeho bezpečnosť.
      

Spojené štáty americké, ako aj ostatní stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko však vyjadrujú optimizmus ohľadom perspektívy dosiahnutia dohody s Iránom, v ktorej by sa zaviazal výrazne obmedziť svoj program obohacovania uránu.
      

Netanjahuov výrok prišiel v čase sporov okolo jeho plánovaného prejavu pred členmi amerického Kongresu. Ako uviedla agentúra AP, Netanjahuov prejav bol naplánovaný bez vedomia Bieleho domu. 
      

Izraelská opozícia premiéra Netanjahua medzičasom vyzvala, aby zrušil plánovaný marcový prejav. Vodca ľavicovej Strany práce Isaac Herzog v sobotu vysvetlil, že namiesto varovania sveta pred iránskym jadrovým sporom poškodili spory okolo Netanjahuovho vystúpenia zásadný vzťah Izraela s USA. Vzhľadom na to, že vzťahy Netanjahua s americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorý je demokrat, sú napäté, možno očakávať, že izraelský premiér by kritizoval americkú politiku voči Iránu.
      

Podporu kompromisu so Západom týkajúceho sa kontroverzného iránskeho jadrového programu vyslovil dnes iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.
      

"Som za pokračovanie rozhovorov a dosiahnutie dobrej dohody.  Určite ani iránsky národ nebude proti žiadnej zmluve, ktorá zachová jeho dôstojnosť a (prejaví mu) rešpekt," uviedol Chameneí v oficiálnom vyhlásení, ktoré zverejnila tlačová agentúra IRNA.
      

Chameneí však súčasne dodal, že akákoľvek dohoda musí byť komplexná zahŕňať všetky detaily, aby prípadné "zadné vrátka" v texte nemohli byť neskôr zneužité ako nástroj nátlaku na Teherán, aby pristúpil na ďalšie ústupky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies