Netanjahu: Izrael neodstúpi územie Palestínčanom

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 09:06 • 2 min
Netanjahu: Izrael neodstúpi územie Palestínčanom

JERUZALEM - Izrael sa vzhľadom na súčasnú situáciu na Blízkom východe nestiahne zo Západného brehu ani z východného Jeruzalema. Vyhlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu, čím prakticky vylúčil zriadenie palestínskeho štátu, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Premiér hovoril pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 17. marca.

"Premiér Benjamin Netanjahu povedal, že akékoľvek evakuované územie by padlo do rúk islamskému extrémizmu a teroristickým organizáciám podporovaným Iránom. Preto nebudú žiadne ústupky a žiadne sťahovanie. Je to jednoducho irelevantné," uviedla vo vyhlásení Netanjahuova strana Likud.

 

Hovorca strany Elie Bennett vysvetlil, že Netanjahuov historický prejav z roku 2009, v ktorom podporil myšlienku na vytvorenie palestínskeho štátu po boku Izraela, "v súčasnej realite nie je relevantný".

Medzinárodné spoločenstvo sa už dlho usiluje o vytvorenie palestínskeho štátu na území, ktoré obsadil Izrael vo vojne v roku 1967. V roku 1993 Izrael a Palestínčania podpísali dočasnú dohodu, ktorá mala viesť k ukončeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

 

Odvtedy sa uskutočnilo veľa mierových rokovaní, pričom to ostatné sa prerušilo vlani.

Hlavný palestínsky mierový vyjednávač Saíb Irikát vyhlásil, že Netanjahu používa regionálne konflikty ako výhovorku. "Dnes Netanjahu odhalil svoju skutočnú tvár. Od roku 1993 pracoval silno na zničení možnosti mieru a možnosti riešenia v podobe dvoch štátov," citovala ho agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies