Netanjahu: Izrael a Rusko budú koordinovať vojenské operácie v Sýrii

NETKY.SK • 21 September 2015, 18:45 • 2 min
Netanjahu: Izrael a Rusko budú koordinovať vojenské operácie v Sýrii

JERUZALEM - Izrael a Rusko budú koordinovať svoje vojenské aktivity v Sýrii, aby tak predišli náhodnému vzájomnému ohrozeniu, uviedol dnes izraelský premiér Benjamin Natanjahu po schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve.

slovakia

left justify in out

"Mojím cieľom je zabrániť nedorozumeniam medzi jednotkami IDF (Izraelských obranných síl) a ruskými silami" v Sýrii, povedal izraelský politik novinárom a dodal, že on a Putin "sa dohodli na mechanizme slúžiacom na zabránenie takýmto nedorozumeniam". Premiér bližšie podrobnosti o dohode neposkytol. K Netanjahuom spomínanej forme spolupráce sa zatiaľ nevyjadril ani Kremeľ.

 

Netanjahu sa dnes v Kremli podľa agentúry DPA vyjadril aj o obavách, že zo Sýrie dôjde pomocou ruských zbraní k útoku na územie izraelského štátu. Podľa vlastných slov do Ruska pricestoval, "aby neboli žiadne nedorozumenia medzi našimi krajinami". Putin však takéto obavy zamietol ako nepodložené s tým, že sýrske ozbrojené sily nie sú schopné útočiť na Izrael v čase občianskej vojny v Sýrii.

 

Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého armáda od roku 2011 bojuje proti povstaleckým jednotkám na strane opozície. Moskva dodáva zbrane a vojenskú techniku sýrskej vláde a nevylučuje tiež vyslanie vojakov do boja proti povstalcom extrémistickej skupiny Islamský štát, doplnila DPA.

 

Izrael sa v tejto súvislosti obáva, že ruské zbrane by mohli skončiť v rukách bojovníkov hnutia Hizballáh a iných militantných skupín, ktoré vedú boj proti židovskému štátu.

 

Dvaja americkí predstavitelia dnes pre agentúru Reuters pod podmienkou anonymity povedal, že Rusko začalo v Sýrii podnikať prieskumné misie bezpilotnými lietadlami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies