Netanjahu a Macron si uctili obete hromadného zatýkania Židov v roku 1942

NETKY.SK • 16 Júl 2017, 14:57 • 2 min
Netanjahu a Macron si uctili obete hromadného zatýkania Židov v roku 1942

PARÍŽ - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dnes v Paríži spoločne zúčastnili na spomienkovom podujatí pri príležitosti 75. výročia najväčšieho hromadného zatýkania Židov vo Francúzsku počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Macron verejne odsúdil kolaboráciu svojej krajiny pri holokauste, čím kritizoval tých, ktorí stále v tejto súvislosti úlohu Francúzska bagatelizujú. V prejave zdôraznil, že "to bolo naozaj Francúzsko", ktoré organizovalo deportácie. Podľa neho sa na tom nepodieľal "ani jeden Nemec", ale francúzska polícia kolaborujúca s nacistami.

 

Macron odmietol ako "nepravdivé" argumenty lídrov francúzskej krajnej pravice, že kolaborantský vichistický režim nereprezentoval francúzsky štát. Zaviazal sa takisto bojovať proti pokračujúcemu antisemitizmu.

 

Izraelský premiér Netanjahu označil pozvanie na toto podujatie za "veľmi silné gesto". Spolu s Macronom položili kvety k pamätníku, kde kedysi stál štadión Vél d'Hiv. Na ten policajti pri tzv. Razii zimného velodrómu priviedli 16. a 17. júla 1942 vyše 13.000 zadržaných Židov z francúzskej metropoly a okolia pred tým, ako ich deportovali do vyhladzovacích táborov. Menej než 100 z nich prežilo.

Účasť Francúzov na tomto zatýkaní bola v krajine desaťročia tabu, píše agentúra DPA. Až v roku 1995 sa za ňu ospravedlnil vtedajší francúzsky prezident Jacques Chirac.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona