Netanjahu a Hollande sa zúčastnili na smútočných obradoch vo Veľkej synagóge

NETKY.SK • 11 Január 2015, 21:02 • 2 min
Netanjahu a Hollande sa zúčastnili na smútočných obradoch vo Veľkej synagóge

PARÍŽ - Veľká synagóga v Paríži bola dnes večer dejiskom smútočných obradov za všetkých 17 obetí islamistických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali od stredy do piatku. Medzi obeťami sú aj štyria Francúzi židovského pôvodu, ktorí prišli o život pri piatkovej rukojemníckej dráme v supermarkete s kóšer potravinami neďaleko Porte de Vincennes.

slovakia

left justify in out

Na obradoch vo Veľkej synagóge sa zúčastnil aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, francúzsky prezident Francois Hollande, jeho predchodca v úrade Nicolas Sarkozy a ďalší francúzski politici, predstavitelia židovskej obce, ako aj imám mešity z Drancy.

 

Za účasti francúzskych politikov a štátnikov z viac ako 50 krajín sveta a státisícov ľudí sa dnes popoludní v Paríži konal pochod ako hold obetiam útokov a na obranu základných hodnôt Francúzskej republiky. 

 

Ministerstvo vnútra dnes podvečer oznámilo, že nie je schopné uviesť počet účastníkov pochodu, pretože obsadili oveľa väčšiu plochu, než s akou sa počítalo. Podľa odhadov vyšlo v Paríži na pochod od 1,3 do 1,6 milióna ľudí. 

 

Napriek tomu, že pochod ulicami mesta sa podvečer skončil, ľudia sa nerozišli, ale zostali na Námestí republiky i na Námestí republiky na akomsi večernom bdení: spontánne debatovali, spievali alebo zapaľovali sviečky.

 

Vzhľadom na to, že podobné demonštrácie sa konali aj v iných francúzskych mestách, celkovo  hlavnú myšlienku pochodu dnes podporilo viac ako 3,5 milióna obyvateľov Francúzska.

 

Denník Libération napísal, že najväčším zhromaždením v Paríži v povojnovom období boli v roku 1998 oslavy získania titulu majstra sveta vo futbale za účasti 1,5 milióna ľudí. Francúzske médiá pripomenuli, že oslobodenie Paríža spojencami oslavovali v auguste 1944 viac ako tri milióny ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona