Nesúhlasí s tým, aby predsedovia súdov neboli členmi Súdnej rady SR

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:47 • 2 min
Nesúhlasí s tým, aby predsedovia súdov neboli členmi Súdnej rady SR

Nesúhlasí s tým, aby predsedovia súdov neboli členmi Súdnej rady SR

slovakia

left justify in out

Prezident SR Ivan Gašparovič má určité výhrady k legislatívnym úpravám, ktoré tento týždeň predstavilo verejnosti ministerstvo spravodlivosti. Nestotožňuje sa s návrhom, aby predsedovia súdov neboli členmi Súdnej rady SR, ako to navrhuje ministerka Lucia Žitňanská v novele zákona.
„Myslím si, že tak ako každý sudca, aj predseda súdu má nárok, ak bude zvolený, byť členom rady," uviedol v rozhovore pre TASR. Prezident sa domnieva, že na tomto poste môže byť dokonca oveľa prospešnejší ako sudca, ale ako dodal, „je to vec názoru". Podľa jeho slov bol prvý, ktorý hovoril, že zloženie rady treba zmeniť, aby tam neboli dominantní sudcovia. „Dokonca som toho názoru, že predsedom rady by nemali byť ako predseda Najvyššieho súdu SR tak minister spravodlivosti,“ poznamenal. Priestor by v nej mali dostať aj mimojustičné zložky ako tretí sektor, vedecká či pedagogická obec.
Prezident verí, že sa podarí dostať slovenskú justíciu zo zlého stavu, v ktorom sa nachádza, pretože sudcovia nie sú momentálne v postavení tých, ktorým by ľudia mohli dôverovať. „Ak justícia stratí dôveru občana, žiaľbohu, u nás je nedôvera k súdom veľmi veľká, je to veľmi zlé a začína sa chvieť aj demokracia. A toto si myslím, že treba odstrániť,“ zdôraznil.
Ako pripomenul, možno ako jediný už asi 15 rokov hovorí o tom, že súdnictvo potrebuje reformu. „Potvrdili mi to najmä obdobia, kedy sa menili ministri spravodlivosti, ktorí sa vždy postavili do pozície tvrdých odporcov názorov svojho predchodcu, čím sa justícia dostávala do pozície skoro zmätočnej,“ tvrdí Gašparovič. Poukázal na skutočnosť, že sudcovia si dokonca začali osvojovať myšlienky, že patria k nejakej politickej ideológii a zabudli na to, že sú predovšetkým „vykonávateľmi písanej ústavy“ zodpovednými za dodržiavanie zákonnosti a preto by s politikou v realizačnom výkone nemali mať nič spoločné.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies