Nesúhlasí s pokutou PMÚ, proti rozhodnutiu sa odvolá

NETKY.SK • 21 December 2010, 08:41 • 2 min
Nesúhlasí s pokutou PMÚ, proti rozhodnutiu sa odvolá

Nesúhlasí s pokutou PMÚ, proti rozhodnutiu sa odvolá

slovakia

left justify in out

img

Spoločnosť Slovnaft nesúhlasí so závermi Protimonopolného úradu (PMÚ) uvedenými v rozhodnutí o udelení pokuty za diskrimináciu pri veľkoobchodnom predaji pohonných hmôt v SR a v zákonnej lehote sa proti nemu odvolá.
      "Spoločnosť zastáva názor, že PMÚ nesprávne posúdil konanie spoločnosti. Nešlo o protisúťažné správanie a podľa názoru spoločnosti konanie v posudzovanom období nemalo žiaden reálny dopad na súťaž. Spoločnosť zastáva názor, že konanie v rozhodnom období bolo v súlade s platnou legislatívou SR a medzinárodnou praxou spoločností podnikajúcich v rovnakom odvetví," reagoval na rozhodnutie PMÚ pre TASR hovorca Slovnaftu Anton Molnár.
      Udelenú pokutu vo výške viac ako 9 miliónov eur považuje Slovnaft za neprimerane vysokú a nedostatočne zdôvodnenú. Nezrozumiteľný a netransparentný je podľa Molnára aj samotný výpočet údajného majetkového prospechu spoločnosti, ako ho PMÚ uviedol vo svojom rozhodnutí. "Nie je možné sa so závermi úradu stotožniť ani v tomto smere," zdôraznil Molnár.
      Zároveň pripomenul, že ide o historický spor, ktorý trvá už päť rokov, pričom krajský súd už v minulosti zrušil obidve pôvodné prvostupňové a druhostupňové rozhodnutia úradu v tejto veci.
      Správne konanie v prípade začalo už v roku 2005, kedy PMÚ preveroval cenovú politiku Slovnaftu vzhľadom na výraznejší rast cien pohonných hmôt. V decembri 2006 následne úrad vydal prvostupňové rozhodnutie, v ktorom pokutoval Slovnaft za praktiku diskriminácie. Toto rozhodnutie bolo v decembri 2007 potvrdené aj Radou úradu. Krajský súd však rozhodnutia PMÚ v decembri 2009 zrušil. V správnom konaní v roku 2010 sa úrad opätovne zaoberal situáciou na trhu predaja pohonných hmôt v posudzovanom období.
      V prípade podľa PMÚ išlo o vykorisťovateľskú formu diskriminácie, pri ktorej cieľom nie je vytlačiť konkurenta z trhu, ale získať majetkový prospech. "Úrad zistil, že Slovnaft v rokoch 2005 a 2006 v prípade nafty a v roku 2006 v prípade benzínu realizoval taký systém predaja pohonných hmôt, že ceny pre odberateľov stanovoval individuálne, na mieru, podľa ich preferencií, ochoty platiť alebo možností odísť ku konkurencii," priblížil rozhodnutie PMÚ jeho hovorca Vladimír Ferko.
      Dôsledkom takejto praktiky bolo, že odberatelia mali rozdielne ceny pohonných hmôt zodpovedajúce maximu toho, čo boli ochotní zaplatiť, pričom rozdiely v cenách medzi odberateľmi nebolo možné objektívne odôvodniť napríklad na základe rozdielnych nákladov spojených s predajom. "Dopad praktiky spočíval v tom, že tí odberatelia, ktorí napr. mali menej možností odísť ku konkurencii, mali neodôvodnene vyššie ceny," podčiarkol Ferko. Úrad vo svojom opätovnom rozhodnutí podľa neho zohľadnil aj predchádzajúce námietky Krajského súdu v Bratislave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies