Iniciatíva za otvorenú spoločnosť kritizuje novú súdnu mapu z dielne rezortu spravodlivosti

NETKY.SK • 15 Január 2021, 10:37 • 2 min
Iniciatíva za otvorenú spoločnosť kritizuje novú súdnu mapu z dielne rezortu spravodlivosti

Spájať snahu optimálneho vyriešenia otázky reorganizácie sústavy súdov s osobnými výhradami voči najvyššiemu funkcionárovi súdnictva, považuje Iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) za nevhodné a neprimerané.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva tým reaguje na otvorený list sudcov, v ktorom kritizujú návrh novej súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Prezentujú v ňom aj výhrady voči predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi.

 

Čo považujú za neprimerané? 

Spájať snahu optimálneho vyriešenia otázky reorganizácie sústavy súdov s osobnými výhradami voči najvyššiemu funkcionárovi súdnictvapovažuje Iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ)  za nevhodné a neprimerané.

 

Otvorený list podporilo prihlásením sa k celému textu vyhlásenia až 188 sudcov, spomedzi 320a 112 sudcov len k časti týkajúcej sa súdnej mapy.

 

imgimg


„Ján Mazák je v ním zastávanej funkcii necelých desať mesiacov a aj za tento krátky čas zvládol náročnú riadiacu prácu a podstatnou mierou prispel k vzniku viacerých dôležitých koncepčných materiálov v prospech riadneho chodu súdnictva. Ak aj sú dôvody na kritiku niektorých jeho postupov alebo vyjadrení, sme presvedčení, že ich treba riešiť najskôr a predovšetkým vzájomnou komunikáciou na pôde súdnej rady,” uvádza sa vo vyhlásení ZOJ.

 

Dôveryhodnosť sudcov je naštrbená
Združenie poukazuje aj na to, že v minulosti celá verejnosť vnímala veľmi kontroverzné postupy bývalého predsedu Súdnej rady SR a Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina na hrane zákona, na ktoré doplatilo mnoho slušných sudcov a do veľkej miery utrpela aj dôveryhodnosť celého sudcovského stavu.

 

„Ani tak to však nestačilo na to, aby sa voči nemu verejne kriticky vyjadrila relevantná časť sudcov tak, ako je to dnes. Pritom najmä sudcovia by mali byť schopní vnímať veci rovnakou optikou bez ohľadu na okolnosti a osoby, ktorých sa to týka,” konštatuje ZOJ.

 

Iniciatíva uvádza, že považuje za legitímne právo všetkých sudcov verejne vyjadriť svoje názory na všetko, čo súvisí so súdnictvom, osobitne k tvorbe zákonov, od ktorých závisí efektivita a potrebné podmienky na riadny výkon súdnej moci.

 

„Ako dobrý krok v tejto súvislosti vnímame reakciu ministerky spravodlivosti, ktorá predĺžila pripomienkovanie návrhu novej súdnej mapy do konca mesiaca február, dokedy by mali byť riadne prerokované všetky námietky a pozmeňujúce návrhy zo strany sudcov aj Súdnej rady SR,” konštatuje iniciatíva.

 

Pretrváva znepokojenie nad vedením Jána Mazáka
Otvorený list sudcov,zverejnili vo štvrtok 14. januára. V jednej z pasáží sa spomína znepokojenie v súvislosti s tým, ako predseda Súdnej rady SR Ján Mazák vykonáva svoju funkciu na prezentovanie čisto svojich osobných názorov, ktoré v mnohých prípadoch prezentuje ako názor celej súdnej rady.

 

To je podľa signatárov neprípustné hlavne vo vzťahu komunikácie s európskymi inštitúciami.

„Zároveň upozorňujeme na to, že jeho vyjadrenia hraničia s neprimeranými útokmi na sudcovský stav, prispievajú ku znižovaniu dôveryhodnosti občanov k súdnej moci a k manipulácii s právnym povedomím a s verejnou mienkou občanov SR. Za takéhoto stavu pôsobenia predsedu Súdnej rady SR musíme konštatovať, že nemá a ani nemôže mať našu dôveru,“ uvádzajú signatári.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies