Nestrpíme oživovanie nacistických uniforiem, zaznelo v Banskej Bystrici

NETKY.SK • 29 August 2015, 18:20 • 2 min
Nestrpíme oživovanie nacistických uniforiem, zaznelo v Banskej Bystrici

BANSKÁ BYSTRICA - Prelety stíhačiek a hymna v podaní sedemročného Adriána Kožiaka z obce Baláže otvorili dnešné oslavy 71. výročia SNP v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Skončia sa večer kultúrnym programom. Zúčastnili sa na nich všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a premiér Robert Fico. SNP si do Banskej Bystrice prišiel uctiť aj predseda Poslaneckej snemovne rumunského parlamentu Valeriu Zgonea. V delegáciách, ktoré sa zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov, nechýbal exprezident Ivan Gašparovič, ministri vlády, predsedníčka Ústavného súdu SR, zástupcovia veľvyslanectiev a diplomati.

 

Približne 2500 ľudí na Pamätníku SNP, medzi ktorými boli aj priami účastníci odboja, si pripomenuli tých, ktorí v minulosti vynikali odvahou, statočnosťou a dokázali sa postaviť zlu na odpor.

 

"Dnes ešte stále máme tú česť povedať, ďakujeme. Ani generácie, ktoré prídu po nás, nič nezmenia na význame, zmysle a odkaze SNP, teda, že Slovensko vie rozoznať zlo a postaviť sa mu a že ľudia, aby zostali ľuďmi a chránili ľudské hodnoty, sa na Slovensku v takej chvíli stanú hrdinami a sú pripravení vzdorovať hoci aj presile. SNP ju síce nedokázalo poraziť vojensky, ale zvíťazilo v boji o charakter Slovenska," uviedol v príhovore Kiska.

 

"Myslím na takmer 2000 mužov a žien, ktorí ešte žijú medzi nami a pred vyše 70 rokmi sa osobne podieľali na porážke nacizmu. Našu vďaku, úctu a obdiv si zaslúžia najmä preto, že nám aj dnes sprítomňujú hrdinstvo a odvahu vyše 60.000 slovenských vojakov a 18.000 partizánov zapojených do SNP," konštatoval pred zhromaždením Pellegrini.

 

Pripomenul, že v povstaleckých a partizánskych jednotkách bojovali za našu slobodu i príslušníci iných národov, Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, Česi, Francúzi, Poliaci, Srbi, Američania či Briti. Osobitne vyzdvihol zásluhy rumunských vojakov. Takmer 240.000 príslušníkov rumunského kráľovského vojska sa od 18. decembra 1944 do skončenia vojny podieľalo na oslobodení nášho územia.

 

"Ako rodený Banskobystričan som hrdý, že práve z Banskej Bystrice 29. augusta 1944 zazneli zo slovenského slobodného vysielača slová: Začnite s vysťahovaním!," poznamenal predseda NR SR. Tieto slová boli signálom k vypuknutiu povstania.

 

Pellegrini tiež zdôraznil, že z povstaleckého mesta v srdci Slovenska musí zaznieť jasný odkaz, že "nestrpíme a nebudeme tolerovať, aby po uliciach našich miest pochodovali páni vo vojenských bagandžiach oživujúci nacistické uniformy a tiež akékoľvek formy násilia voči nevinným a bezbranným občanom".

 

"Každý si hovorí, čo chce a každý si píše, čo chce, ale aj táto sloboda prejavu a názoru musí mať určité limity, najmä vtedy, ak ide o pravdu a historické skutočnosti. Nedovoľme urobiť z SNP obyčajný akčný príbeh, kde hrdina s úsmevom na tvári zabije 40 alebo 50 oponentov. Nedovoľme, aby niekto spochybňoval hrdinské skutky ľudí, ktorí sa zúčastnili na SNP," vyzval v príhovore Fico.

 

"SNP je nespochybniteľne jednou z najvýznamnejších udalostí našich dejín, pretože slovenský národ sa vtedy dokázal zomknúť a vzoprieť nacistickej mašinérii. Je preto našou povinnosťou vzdať každoročne hold tým, ktorí bojovali za nás a našu slobodu," konštatoval minister obrany Martin Glváč.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies