„Nešťastný“ piatok 13. na cestách

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 12:18 • 2 min
„Nešťastný“ piatok 13. na cestách

Nešťastný piatok 13. na cestách - Krimi Minulý týždeň sme na slovenských cestách zaznamenali 201 dopravných nehôd, čo je až o 63 nehôd menej ako v rovnakom týždni minulý rok (264).

slovakia

left justify in out

img

Minulý týždeň sme na slovenských cestách zaznamenali 201 dopravných nehôd, čo je až o 63 nehôd menej ako v rovnakom týždni minulý rok (264). Počas celého minulého týždňa smrteľné nehody vodičov úspešne obchádzali. Až piatok 13. sa spustil kolotoč závažných nehôd. Krátko po desiatej hodine predpoludním v katastri Rajca v žilinskom okrese 34-ročný vodič Suzuki v dôsledku rýchlej jazdy pri prejazde pravotočivej zákruty dostal šmyk, zišiel z cesty a narazil do betónového premostenia. Jeho život vyhasol na mieste. Krátko po 15. hodine v Bratislave 28-ročný vodič Octavie napriek funkčnému priecestnému zabezpečovaciemu zariadeniu vošiel na priecestie. V tom čase prechádzal miestom nákladný vlak, napriek použitiu rýchlo brzdy, však nedokázal zrážke zabrániť. Vodič stihol z vozidla pred zrážkou vystúpiť, jeho 16-ročná spolujazdkyňa však už nie. Ťažkým zraneniam podľahla v nemocnici. Krátko po 16. hodine v katastri Vrútok 35-ročný vodič Fiatu z Čiech neprispôsobil rýchlosť jazdy, po predídení vozidla cez plnú čiaru sa nestihol zaradiť do svojho jazdného pruhu a ľavou bočnou stranou sa dostal do kolízie s oproti idúcou Mazdou. V protismere sa zrazil aj s Fiatom Marea. Do tohto vozidla narazila ešte aj Felicia. 35 a 67 roční vodiči utrpeli ťažké zranenia, ktorým podľahli na mieste. Pri nehode sa ťažko zranila 28-ročná spolujazdkyňa a ľahké zranenia utrpel 5-ročný spolujazdec. Šesť krajov bolo bez smrteľných nehôd.

Od začiatku tohto roka do nedele (15.4.2012) evidujeme na území Slovenska 64 vyhasnutých životov na cestách v dôsledku dopravných nehôd, čo je o 11 menej ako v minulom roku (75). Na následky dopravných nehôd doposiaľ doplatilo životom 40 vodičov a spolujazdcov, štyria motocyklisti, 16 chodcov a štyria cyklisti. Celkovo došlo na slovenských cestách k 3.500 dopravným nehodám, o 595 menej ako v rovnakom období minulý rok (4.095).

Po závažnej smrteľnej nehode, ktorá sa stala na železničnom priecestí, polícia pripomína účastníkom cestnej premávky niektoré povinnosti vyplývajúce zo zákona o cestnej premávke, na  ktoré treba myslieť. Pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne, najmä presvedčiť sa, či môže bezpečne prejsť. Vo vzdialenosti 50 m pred priecestím a pri jeho prechádzaní je vodič povinný jazdiť najviac 30 km/h. Ak svieti prerušované biele svetlo, 50 m pred priecestím a pri prechádzaní musí vodič jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/h. Ak dôjde k zastaveniu vozidla na železničnom priecestí, vodič je povinný odstrániť vozidlo zo železničnej trate. Ak tak nemôže urobiť, musí bezodkladne vykonať také opatrenia, aby bol vodič koľajového vozidla pred nebezpečenstvom včas varovaný. Vodič nesmie vchádzať na železničné priecestie, ak sa dáva výstraha dvoma červenými striedavo prerušenými svetlami priecestného zabezpečovacieho zariadenia. Ani v prípade, ak sa spúšťajú, sú spustené, alebo sa dvíhajú závory. V takýchto prípadoch hrozí pokuta vo výške 150 eur. Pokuta 60 eur hrozí v prípade, ak vozidlo nezastaví pred železničným priecestím, pri ktorom je umiestnená dopravná značka „Stoj, daj prednosť v jazde“ na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať.

Keďže rýchlosť je spolu s ďalšími faktormi jednou z hlavných príčin dopravných nehôd,  vodičom pripomíname povinnosti súvisiace s dodržiavaním rýchlosti. Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km.h-1, a ak ide po diaľnici v obci alebo po rýchlostnej ceste v obci, najviac 90 km.h-1. Vodič nesmie prekročiť najvyššiu dovolenú rýchlosť jazdy vozidiel určenú dopravnou značkou alebo dopravným zariadením. Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Rýchlosť je potrebné prispôsobiť aj ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať, napr. vodič musí zobrať do úvahy, že prechádza okolo školy, detského ihriska alebo zastávok MHD, kde je zvýšené riziko vbehnutia detí do jazdnej dráhy vozidla.

Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona