Nešťastie v Tatrách! Lavína strhla turistu, prežil to zo zraneniami

NETKY.SK • 24 Január 2015, 17:01 • 2 min
Nešťastie v Tatrách! Lavína strhla turistu, prežil to zo zraneniami

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári dnes vo Vysokých Tatrách ratovali 37-ročného turistu, ktorého strhla lavína.

slovakia

left justify in out

Spontánna prachová lavína sa uvoľnila pravdepodobne zo Žltej steny a v Malej Studenej doline zachytila dvoch turistov na chodníku. Jeden neutrpel žiadne poranenia, druhý muž spadol asi 150 metrov a utrpel poranenia nôh, panvy, chrbta a tržné rany. "Našťastie ani jeden z dvojice nezostal pod snehom. Okolo miesta nehody v tej chvíli prechádzal väčší počet osôb, ktorí zranenému mužovi slovenskej národnosti ihneď pomáhali," informuje Horská záchranná služba na svojej webovej stránke. Záchranári po príchode na miesto udalosti zraneného muža ošetrili a transportovali pomocou saní, skútrov a terénneho vozidla do Starého Smokovca.

 

V popoludňajších hodinách spadla lavína aj na južnej strane Nízkych Tatier. Išlo o spontánnu lavínu veľkých rozmerov, ktorá sa uvoľnila pod Štefánikovou chatou smerom do Mlynnej doliny. Zasiahnutý nebol nikto, napriek tomu boli kvôli preventívnym opatreniam do oblasti vyslaní záchranári z Nízkych Tatier. 

 

Horská záchranná služba upozorňuje, že nový sneh z predchádzajúceho sneženia je prevažne dobre zviazaný so starým podkladom, ale vplyvom vetra je veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Na ňom sa nachádza vrstva nového nepreviazaného snehu. "Vietor previal voľný sneh hlavne na svahy južných a východných orientácií, kde sa lokálne môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše. Tendencia lavínového nebezpečenstva je pri očakávanom snežení stúpajúca."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies