Nešťastie v Mekke údajne spôsobili nedisciplinovaní pútnici

NETKY.SK • 25 September 2015, 15:37 • 2 min
Nešťastie v Mekke údajne spôsobili nedisciplinovaní pútnici

DUBAJ - Tlačenica v saudskoarabskom meste Miná neďaleko Mekky, pri ktorej vo štvrtok zahynulo vyše 700 ľudí, mohla byť spôsobená tým, že niektorí pútnici nedodržali pokyny usporiadateľov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie saudskoarabského ministerstva zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Rezort uviedol, že vyšetrovanie najhoršieho nešťastia za posledných 25 rokov prebehne rýchlo. K tragédii došlo počas každoročnej púte hadždž, keď sa dve skupiny pútnikov zišli na rázcestí neďaleko Mekky, na ceste k miestu tradičného rituálu "kameňovania diabla". Zahynulo 717 ľudí a najmenej 863 utrpelo zranenia. Saudskoarabský kráľ Salmán vo štvrtok oznámil, že nariadil prehodnotiť "všetky existujúce plány a opatrenia" na výročnú púť do Mekky, "aby sa zlepšila úroveň organizácie a riadenia pohybu pútnikov".

 

Podľa agentúry DPA tragédia spustila vzájomné obviňovanie medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Irán oznámil, že v tlačenici zahynulo najmenej 131 jeho občanov. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil, že saudskoarabská vláda by mala prevziať zodpovednosť za nešťastie. Medzitým saudskoarabský spravodajský portál Sabq, odvolávajúci sa na nemenovaných svedkov, pripísal zodpovednosť za tragédiu iránskym pútnikom, ktorí podľa správy nerešpektovali inštrukcie súvisiace so smerom púte.

 

Saudskoarabské ministerstvo zdravotníctva však neuviedlo národnosť pútnikov, ktorí údajne nedodržali pokyny. Tamojšie úrady zatiaľ neidentifikovali ani národnosti obetí, hoci India ohlásila 14 svojich mŕtvych, Egypt osem a Čína jednu. Filipínska vláda oznámila, že overuje správy o úmrtí najmenej jedeného svojho občana. Pútnici sa dnes vrátili na miesto rituálu kameňovania diabla - hádzania kameňov na múr symbolizujúci diabla, pričom bezpečnostné zložky im bránili vracať sa rovnakým smerom, aby nedošlo k tlačenici.

 

Učenie islamu vyžaduje od každého fyzicky zdatného moslima uskutočniť hadždž raz v živote. Milióny moslimov si na cestu do Mekky sporia celý život. Päťdňová púť sa začala v utorok. Ženy počas nej nepoužívajú mejkap ani parfumy a nosia voľné oblečenie, kým muži majú na sebe biele plachty, symbolizujúce rovnosť ľudí bez ohľadu na bohatstvo, rasu či spoločenské postavenie. Ide o jedno z vôbec najväčších zhromaždení ľudí, aké sa usporadúvajú na svete. Snaha zvládnuť nápor pútnikov viedla dokonca Saudskú Arábiu k zavedeniu kvót, ktoré presne stanovujú, koľko moslimov môže tá-ktorá krajina na púť vyslať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies