Nesrovnal zatiaľ neodvolal šéfa predstavenstva BVS

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 11:57 • 2 min
Nesrovnal zatiaľ neodvolal  šéfa predstavenstva BVS

BRATISLAVA - Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal odložil odvolanie Stanislava Beňa z funkcie predsedu predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), v ktorej je mesto hlavným akcionárom.

slovakia

left justify in out

Beňa chcel primátor odvolať na dnešnom mimoriadnom valnom zhromaždení BVS. Zastavili ho bratislavskí mestskí poslanci, ktorí vo štvrtok 9. apríla uznesením primátora požiadali, aby Beňa z funkcie predsedu predstavenstva vodární neodvolával, kým nebude zastupiteľstvom schválený do tejto funkcie nový kandidát. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

 

Bratislavské vodárne i mestskí poslanci sa obávali, že odvolanie Stanislava Beňa z funkcie predsedu predstavenstva by mohlo spoločnosť znefunkčniť. Vodárne to podložili aj právnou analýzou. Všetky zmluvy totiž v podniku podpisuje šéf predstavenstva a jeden člen predstavenstva. Primátor za Beňa náhradu nenavrhol. „Som presvedčený, že odvolanie má svoj význam a nijako by neohrozilo fungovanie spoločnosti. Mrzí ma, že niektorí poslanci nemajú záujem o to, aby sa veci riešili a zasa tento problém odkladáme," povedal dnes k situácii v BVS primátor Nesrovnal. Dodáva, že vyriešenie otázky riadenia mestských podnikov je jeho priorita. Mestskej rade preto predložil Zásady riadenia mestských podnikov, ktoré rada podporila, informovala Skokanová.

 

Navyše radnica nechá skontrolovať hospodárenie mestských podnikov, odsúhlasili to už aj mestskí poslanci. Stanislav Beňo v bratislavských vodárňach zastáva funkciu predsedu predstavenstva i generálneho riaditeľa a je členom predstavenstva. Primátor Nesrovnal ho však navrhoval odvolať len z funkcie predsedu predstavenstva. Má to byť dôsledok toho, že vodárne neuposlúchli primátorov pokyn z januára tohto roka, v ktorom ich žiadal nerobiť právne úkony nad rámec bežného obchodného styku, resp. o takýchto krokoch informovať mesto. Situáciu v bratislavských vodárňach mestskí poslanci riešili už na riadnom rokovaní 26. marca, no schôdzu primátor prerušil práve pre nezhodu okolo situácie v BVS. Na pokračujúcom zasadnutí zastupiteľstva primátor Nesrovnal ubezpečoval, že zastupovanie vodárenskej spoločnosti je aj v prípade odvolania predsedu predstavenstva zabezpečené. „Spoločnosť má generálneho riaditeľa, na základe štatútov má plnú moc a má procesné oprávnenie, aby ho mal kto zastupovať,“ objasňoval Nesrovnal. Primátorovi dáva za pravdu aj právna analýza vodárenskej spoločnosti, ktorá hovorí, že konaním v mene spoločnosti môže byť poverený aj generálny riaditeľ, no okruh uvedených právnych úkonov je limitovaný ich druhom a hodnotou. Generálny riaditeľ ako vrcholný manažér podniku tak môže uzavrieť zmluvy len do hodnoty 132 776 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona