Nesrovnal v prípade zrušených SeniorPasov predpokladá pokračovanie právneho konania

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 15:15 • 2 min
Nesrovnal v prípade zrušených SeniorPasov predpokladá pokračovanie právneho konania

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal rešpektuje uznesenie Okresného súdu Bratislava 1, ktoré predbežným opatrením pozastavilo SeniorPasy a umožnilo seniorom nad 70 rokov v rámci integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji bezplatne cestovať len s občianskym preukazom. Nesrovnal očakáva, že záležitosť bude mať právne pokračovanie.

slovakia

left justify in out

Bratislavský primátor pre spravodajskú televíziu Tablet.TV nechcel bližšie komentovať uznesenie súdu, zopakoval ale, že podľa zákona musí mať každý cestujúci lístok. Upozornil, že prostredníctvom SeniorPasu stačí cestujúcemu nad 70 rokov vybaviť si takýto lístok raz ročne, kým pri cestovaní vlakom má takúto povinnosť pred každou jazdou. "Prečo niekomu prekáža tento systém v rámci mesta a neprekáža na železnici, to neviem, to asi bude predmetom ďalšieho konania," uviedol Nesrovnal.

 

Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa, ktorý podal v súvislosti so SeniorPasmi kolektívnu žalobu vo štvrtok (3.3.) prostredníctvom svojho právneho experta Rastislava Hanuláka deklaroval, že predbežné opatrenie súdu by malo byť impulzom aj pre hlavné mesto a jeho zastupiteľstvo, aby zrušilo uznesením povinnosť o vybavovaní SeniorPasov.

 

Nesrovnal upozornil na to, že zastupiteľstvo Bratislavy iba schvaľovalo zavedenie tretej etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), čo bolo podmienkou čerpania eurofondov. "Prípravu, podmienky a realizáciu integrovanej dopravy má na starosti Bratislavská integrovaná doprava (BID)," upozornil Nesrovnal.

 

V súvislosti so SeniorPasmi však opätovne zopakoval, že pomohli spresniť počet cestujúcich seniorov. "Vďaka tomu presne vieme, koľko máme zaplatiť a akú stratu za bezplatné cestovanie máme vykryť dopravcovi, už sa nespoliehame len na nejaké odhady, ako to bolo predtým," povedal Nesrovnal.

 

Predbežné opatrenie, vďaka ktorému seniorom na bezplatnú prepravu v rámci IDS BK postačí opäť iba občiansky preukaz, vydal 17. februára Okresný súd Bratislava 1.

 

V odôvodnení sa stotožnil s názorom Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa a právny štát, ktorý 19. januára v súvislosti so SeniorPasmi podal kolektívnu žalobu na dopravcov v IDS BK (Slovak Lines, Železničná spoločnosť Slovensko, Dopravný podnik Bratislava) poukazujúc na to, že SeniorPasy majú šikanóznu povahu a znamenajú neprimeraný zásah do práv na ochranu spotrebiteľa.

 

Uznesenie nie je právoplatné, plynie lehota, v rámci ktorej sa dopravcovia môžu proti uzneseniu odvolať. Už vo štvrtok (3.3.) informovali, že tak aj urobia. Zároveň deklarovali, že obsah predbežného opatrenia, ktoré je vykonateľné neodkladne, budú rešpektovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies