Nesrovnal trvá po rokovaní s poslancami na absolútnom zákaze hazardu

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 16:41 • 2 min
Nesrovnal trvá po rokovaní s poslancami na absolútnom zákaze hazardu

BRATISLAVA – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal chce aj po stredajšom (8.3.) rokovaní so zástupcami poslaneckých klubov opätovne predložiť na mestské zastupiteľstvo pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) s absolútnym celoplošným zákazom umiestnenia herní v hlavnom meste. Stretnutie sa pritom skončilo nerozhodne. Traja predsedovia poslaneckých klubov boli za hlasovanie o VZN ako celku, traja ďalší predsedovia boli proti.

slovakia

left justify in out

Nesrovnal tvrdí, že od začiatku presadzuje plošný zákaz hazardu v Bratislave, tak ako to požaduje petícia, ktorú podpísalo viac ako 136.000 ľudí. Ako podotýka, viazaný je aj rozhodnutím mestských poslancov, ktorí na svojom januárovom zasadnutí jednomyseľne odhlasovali požiadavku, aby im predložil návrh VZN s úplným zákazom hazardu v Bratislave.

 

"To, že niektorí z týchto poslancov zmenili svoj názor o 180 stupňov, je ich zodpovednosťou," uviedlo pre TASR hlavné mesto. Minulý týždeň petičný výbor zložený zo starostov bratislavských mestských častí poveril primátora, aby opätovne predložil na rokovanie poslancov pôvodný návrh VZN s absolútnym celoplošným zákazom umiestnenia. Herne by sa tak po jeho prípadnom schválení nemohli nachádzať ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Hazard by zmizol z hotelov, reštaurácií, obchodov, pohostinstiev, bytových domov či kultúrnych domov.

 

Podľa mesta iba poslanci môžu pozmeňovacím návrhom vyňať časť objektov z plošného zákazu hazardu. "Iný politický ani právny postup nie je možný," konštatuje samospráva. Nesrovnal pritom minulý týždeň uviedol, že je ochotný uvažovať o tom, že hlasovanie o návrhu VZN o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste rozdelí a umožní tak poslancom rozhodnúť, z akých budov má hazard zmiznúť. Podmienil to však oficiálnou požiadavkou, ktorá musí prísť zo strany predsedov poslaneckých klubov, mestskej finančnej komisie a petičného výboru.

 

Názor, či sa má hlasovanie o hazarde rozdeliť, nie je medzi poslancami jednotný. Mestskí poslanci, ktorí za absolútny zákaz hazardu v hlavnom meste vo februári nehlasovali, alebo sa zdržali, chcú, aby primátor predložil návrh VZN v nezmenenom znení. Upraviť podľa nich musí len znenie uznesenia k VZN tak, aby bolo rozdelené do štyroch samostatných bodov. Títo poslanci presadzujú prísnu reguláciu namiesto celoplošného zákazu hazardu. Herne by podľa nich mohli ostať napríklad v hoteloch, penziónoch či obchodoch. Zmiznúť, naopak, z bytových domov a kultúrnych centier.

 

"Rozhodnutie primátora, aby sme opätovne hlasovali o VZN ako o celku napriek tomu, že toto hlasovanie už raz neprešlo, sa nedá nazvať inak ako nekompetentným rozhodnutím, za ktorým je buď naivita, hlúposť, alebo ide o nejaký jeho zámer," informoval TASR poslanec Slavomír Drozd.

 

Aktuálny postoj Nesrovnala vníma časť poslancov ako ďalšie jeho závažné chybné rozhodnutie, ktoré ohrozuje nadchádzajúce hlasovanie o hazarde. Primátor oponuje a myslí si, že niektorí poslanci sa chcú zrejme zbaviť zodpovednosti a je na nich, či podporia, alebo zmaria vôľu Bratislavčanov, podpísaných pod petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona