Nesrovnal podal pre ukradnuté petičné hárky trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru

NETKY.SK • 19 August 2016, 17:06 • 2 min
Nesrovnal podal pre ukradnuté petičné hárky trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru

BRATISLAVA – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podal dnes pre zmiznutie časti odovzdaných hárkov z petície proti hazardu v hlavnom meste na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislava Ivana Skokanová.

slovakia

left justify in out

Primátor si myslí, že došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu. "Nielen tým, že je rozdiel medzi vyzbieraným počtom hárkov a fyzickým stavom hárkov, ale rovnako tým, že manipulácia s podpisovými hárkami bola protiprávna, pretože ten, kto s nimi manipuloval, nie je oprávnený nakladať s osobnými údajmi ľudí, ktorí sa pod petíciu podpísali," vysvetlil v podaní Nesrovnal.

 

Je presvedčený, že bol jednoznačne naplnený úmysel poškodiť ústavné zriadenie SR snahou zmariť petičné právo obyvateľov hlavného mesta. Priamo na bratislavskom magistráte, odkiaľ mali petičné hárky zmiznúť, nariadil internú kontrolu nakladania s podpisovými hárkami, aby tak bolo možné podrobne skontrolovať celý proces manipulovania s nimi od doručenia do podateľne, až do času fyzickej kontroly hárkov na oddelení petícií a sťažností. "To isté musíme spraviť aj ako petičný výbor – zmapovať nakladanie s hárkami do času odovzdania do podateľne úradu," dodal primátor. V súčasnosti podľa jeho slov ešte nie je jasné, kde sú zvyšné petičné hárky.

 

Bratislavskému magistrátu chýba 3039 hárkov z petície za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorá bola na meste odovzdaná koncom júna. Vo štvrtok (18. 8.) to potvrdil Nesrovnal s tým, že dostal od oddelenia vybavovania petícií písomné potvrdenie, že skutočný počet hárkov je odlišný od toho, ktorý prezentovali zástupcovia petície, čiže primátor i starostovia bratislavských mestských častí v júni. Tí tvrdili, že petíciu svojím podpisom podporilo 136.139 Bratislavčanov na 8018 hárkoch.  Primátor zmiznutie hárkov z magistrátu vo štvrtok vysvetliť nevedel. Podľa zástupcu petičného výboru a starostu bratislavského Lamača Petra Šramka bolo na jednom hárku tejto petície v priemere 16 podpisov. Chýbať tak môže vyše 48.000 podpisov.

 

Petícia za zákaz hazardu v Bratislave bola spustená minulý rok v máji primátorom Bratislavy Nesrovnalom a starostami jej mestských častí. Iniciatívu zdôvodnili tým, že výskyt hazardu i počet kasín a herní v hlavnom meste presiahol únosnú mieru. Vyzbierané a v júni odovzdané petičné hárky mal magistrát hlavného mesta najprv skontrolovať. Následne sa plánovali hárky predložiť do mestského zastupiteľstva na vyjadrenie mestským poslancom. Až potom sa mal začať proces VZN o zrušení hazardu na území Bratislavy. Po schválení a vydaní VZN sa totiž od dátumu jeho účinnosti nebudú vydávať nové licencie na prevádzkovanie hazardných hier na území hlavného mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies