Nesrovnal: Nikdy sa nedokážeme zmieriť s tým, že jedna krajina okupuje druhú

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 18:32 • 2 min
Nesrovnal: Nikdy sa nedokážeme zmieriť s tým, že jedna krajina okupuje druhú

BRATISLAVA - Slováci vedia, čo znamená byť neslobodným a pamätajú si na obdobie, keď v našej krajine po rokoch vojny opäť zavládla diktatúra.

slovakia

left justify in out

Preto sa nikdy nedokážu zmieriť s tým, že jedna krajina okupuje druhú proti vôli vlastných občanov. Vyhlásil to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na dnešnej pietnej akcii. Tá sa konala pri Pomníku víťazstva na bratislavskom Námestí Eugena Suchoňa pri príležitostí 70. výročia oslobodenia hlavného mesta SR.

 

Podľa bratislavského primátora si Slováci pamätajú na obdobie, keď sa z dočasného pobytu cudzích vojsk stalo trvalé. "Keď sme nemohli slobodne žiť, myslieť a hovoriť," povedal vo svojom príhovore Nesrovnal. Ako tvrdí, každý štát a národ má právo byť slobodným a jeho občania majú právo určiť si hodnoty, podľa ktorých chcú žiť. "Majú právo si vybrať spojencov a hodnoty, ktoré chcú presadzovať. Bez slobodnej voľby, niet slobody," podotkol.

 

Zároveň uviedol, že dnešný pamätný deň patrí nie len tým, ktorí položili svoje životy v 2. svetovej vojne, ale všetkým, ktorí sa vzopreli totalite. Vo svojom príhovore spomenul aj Sviečkovú manifestáciu či pamätníky študentov, ktorých okupačné vojská zastrelili v roku 1968. Niektorí okolostojaci ľudia však pri týchto slovách vyjadrovali hlasný nesúhlas.

 

Bratislava za svoje oslobodenie, pri ktorom padlo približne 700 vojakov, podľa Nesrovnala vďačí vojsku 2. ukrajinského frontu. "Patrí im naše poďakovanie a naša úcta," skonštatoval. Podľa jeho slov by sa nemalo zabúdať ani na tých, ktorí sa postavili proti nacizmu už sedem mesiacov pred oslobodením Bratislavy, a to v Slovenskom národnom povstaní. Taktiež si myslí, že by sa nemalo zabúdať na ľudí, ktorí nebojovali, ale boli mučení či zavraždení. Dnešný deň podľa neho nabáda všetkých, aby nezabúdali, vyhýbali sa chybám a neustále bojovali za slobodu, ľudskú dôstojnosť či demokraciu.

 

Na pietnej akcii sa zúčastnil aj vojnový veterán Ján Chudík, ktorý bol frontovým vojakom Červenej armády a pri Ostrave v Česku bol ranený. Tento deň považuje za veľmi významný, rovnako aj za príležitosť, ako pripomenúť dejiny mladej generácii. "My si už môžeme len želať, aby si tie obete z 2. svetovej vojny mladá generácia zachovala v úcte. Naša účasť v Slovenskom národnom povstaní a v spojeneckých armádach znamenala totiž veľký vklad do dejín," povedal Chudík pre TASR.

 

Podľa Dušana Vilima, ktorý si dnes oslobodenie Bratislavy taktiež pripomenul, sa na víťazstvo nad fašizmom a obete, ktoré si tento boj vyžiadal, nesmie zabúdať. "Kto zabudne na svoju minulosť, nebude mať ani budúcnosť. Verím, že slovenská inteligencia nezabudne na tieto udalosti," uviedol pre TASR.

 

Pripomenúť si oslobodenie Bratislavy prišiel na Námestie Eugena Suchoňa aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, vedúci Kancelárie prezidenta SR Ján Šoth i viacerí vedúci diplomatických misií v SR, mestskí poslanci či zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona