Nesrovnal nesúhlasí so zrušením ZŠ Veternicová v Karlovej Vsi

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 13:04 • 2 min
Nesrovnal nesúhlasí so zrušením ZŠ Veternicová v Karlovej Vsi

BRATISLAVA – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nesúhlasí so zrušením Základnej školy (ZŠ) Veternicová v Karlovej Vsi. Takéto stanovisko poslal mestskej časti i rezortu školstva.

slovakia

left justify in out

"V územnom pláne sa v lokalite Veternicová uvažuje s využívaním tohto priestoru pre potreby školstva. Zároveň všetci poznáme situáciu s materskými školami, ktoré sú plné, a tieto deti budú o pár rokov nastupovať na základné školy, ktoré musia vedieť kapacitne pokryť potreby," priblížil primátor, ktorý sa v utorok (12.7.) stretol so zástupcami rodičov detí zo ZŠ Veternicová.

 

Ekonomický argument, ktorý používa mestská časť Karlova Ves, nie je podľa Nesrovnala najvhodnejší, pretože sa nedá na všetko pozerať len cez optiku financií, najmä pri školstve. "Navyše Karlova Ves teraz získa ročne viac ako 200.000 eur zo zvýšeného príjmu z dane z nehnuteľnosti, aj to sú financie, z ktorých časť by mohla byť využitá na zachovanie školy na Dlhých Dieloch," podotkol primátor, ktorý verí, že škola zostane zachovaná.

 

 Návrh vyradiť ŽS Veternicová zo siete škôl a školských zariadení k 31. augustu 2016 schválili poslanci Karlovej Vsi vo februári. Dôvodom návrhu zo strany mestskej časti bol kontinuálny pokles počtu žiakov školy a potreba dodatočných nákladov na prevádzku zariadenia vzhľadom na znižujúci sa príjem z normatívu. Kým v školskom roku 2008/2009 navštevovalo školu 338 detí, v školskom roku 2015/2016 to bolo iba 188 detí.

 

Karloveskí miestni poslanci sa následne v júni rozhodli nevyhovieť petícii proti zrušeniu školy, ktorá bola mestskej časti doručená ešte v marci. Svojím podpisom ju podporilo vyše 3000 ľudí. Naopak, schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zrušení ZŠ Veternicová a jej súčastí k 31. augustu 2016. Vyradenie zo siete škôl a školských zariadení musí však ešte potvrdiť ministerstvo školstva. Záležitosť je v súčasnosti predmetom správneho konania. Ak rezort školstva nerozhodne do konca augusta, toto VZN stráca od 1. septembra platnosť.

 

V júni miestne zastupiteľstvo taktiež rozhodlo, že Karlova Ves prenajme od polovice augusta na päť rokov štyri učebne s kabinetom, toaletami a prístupovými chodbami Základnej školy Veternicová, a to karloveskej Spojenej škole sv. Františka z Assisi za jedno euro na rok. Cirkevná škola bude musieť uhrádzať aj pomernú časť nákladov spojených s prevádzkou budovy. Podľa vicestarostu Karlovej Vsi Branislava Záhradníka týmto mestská časť dáva signál, že si želá zachovanie školskej funkcie v priestoroch ZŠ Veternicová a iné záujmy neexistujú. "Je to budova školy a má slúžiť ako škola. To je dôležitý odkaz aj pre ďalšie debaty," poznamenal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies