Nesrovnal navštívil nocľahárne pre ľudí bez domova

NETKY.SK • 16 December 2016, 17:12 • 2 min
Nesrovnal navštívil nocľahárne pre ľudí bez domova

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s príchodom mrazivých dní osobne skontroloval stav kapacít zariadení, ktoré slúžia ako nízkoprahové nocľahárne pre ľudí bez domova.

slovakia

left justify in out

Ako informovalo oddelenie komunikácie a marketingu, mesto je pripravené, ak to bude treba a pri vzniku mimoriadnej situácie zabezpečiť núdzové navýšenie kapacít v existujúcich nocľahárňach, keď napríklad dlhodobo klesne teplota vzduchu vonku pod - 10 stupňov Celzia. Hlavné mesto má vo svojom rozpočte pravidelne finančnú rezervu pre prípad riešenie krízovej udalosti, napríklad zriadenie stanoveného tábora v priestoroch nocľahárne Mea Culpa.

 

„Snažíme sa monitorovať situáciu s ľuďmi bez domova tak, aby sme v prípade príchodu tuhých mrazov vedeli reagovať rýchlo. V prípade potreby sme tak ako každý rok, aj tento pripravení postaviť stanový tábor,“ vysvetlil Nesrovnal.


Podľa oficiálneho sčítania z novembra tohto roka žije na uliciach Bratislavy minimálne 2064 ľudí. Výsledky sčítania chce mesto použiť pri komunikácii so štátnymi orgánmi pri hľadaní spoločného systémového riešenia, pretože doteraz Bratislava financovala poskytovanie sociálnych služieb a zabezpečovanie ubytovania pre sociálne znevýhodnených občanov z vlastných zdrojov na úkor iných činností hlavného mesta. V budúcoročnom rozpočte mesto vyčlenilo na riešenie týchto sociálnych problémov pol milióna eur, čo je viac ako tento aj predchádzajúci rok.

 

„Snahou mesta je, aby spolupráca so subjektmi pomáhajúcimi ľuďom bez domova bola v nasledujúcich rokoch nastavená správne. A tak sa zároveň stal efektívnejším a účelnejším aj systém pomoci pri zabezpečení ubytovania, ktoré týmto ľuďom popri stálej práci, zdravotnej starostlivosti či finančnej podpore chýba najviac," uviedol Nesrovnal 


Najstarším bratislavským útulkom pre ľudí bez domova v Bratislave je Mea Culpa na Hradskej 2/B vo Vrakuni s kapacitou 36 lôžok, ktorý prevádzkuje Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety pod vedením profesora Vladimíra Krčméryho.

 

Ďalším z troch registrovaných poskytovateľov nocľahu s dvoma nocľahárňami na Ivánskej ceste a Hradskej ulici s kapacitou 125 lôžok je OZ Domov pre každého.

 

Posledným z takýchto poskytovateľov sociálnych služieb na území mesta Bratislavy je nocľaháreň Depaul blízko bratislavského letiska s kapacitou 200 lôžok pre ľudí bez prístrešia z Bratislavy a okolia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona