Nesrovnal: Na vyrovnaný rozpočet potrebuje Bratislava nájsť 22 miliónov eur

NETKY.SK • 20 Február 2015, 13:40 • 2 min
Nesrovnal: Na vyrovnaný rozpočet potrebuje Bratislava nájsť 22 miliónov eur

BRATISLAVA - Aby sa Bratislava dostala z rozpočtového provizória a primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) predložil mestským poslancom na schválenie vyrovnaný rozpočet, bude musieť nájsť 22 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Nesrovnal to povedal na dnešnej tlačovej konferencii. Rozpočet mu vraj predchádzajúce vedenie nechalo nepripravený. Nesrovnal dnes hneď avizoval, že šetriť chce hlavne na platoch, chode magistrátu a marketingu. Zároveň však pripustil, že tam usporí asi len pol milióna eur. 
     

"Financie Bratislavy boli nastavené do finančného kolapsu. Ak by sme s rozpočtom nič neurobili, budúci rok je Bratislava vo finančnom kolapse a obávam sa, že by nebola schopná plniť funkcie, ktoré ľudia od hlavného mesta očakávajú," uviedol Nesrovnal. 
     

Bývalému vedeniu mesta Nesrovnal vytýkal, že mu nechalo rozpočet s deficitom vo výške 22 miliónov eur. Túto sumu teraz primátor hľadá, aby mohol poslancom predložiť vyrovnaný rozpočet. Vraví, že chce šetriť hlavne na platoch námestníkov, primátora, odmenách poslancov, na chode úradu, marketingu a plánuje znížiť aj príspevok Bratislavskej organizácii cestovného ruchu Bratislava Tourist Board.
     

"Nebudem si dvíhať plat a námestníci nebudú dostávať valorizácie svojej mzdy. O to isté požiadam aj poslancov, aby redukovali svoje odmeny," uviedol Nesrovnal. Primátorovi Bratislavy patrí podľa zákona tento rok minimálny mesačný plat vo výške 2950 eur. Nesrovnal ho má však zvýšený, poslanci mu určili 4503 eur mesačne. 
     

Mesto tiež podľa primátora robí aj revízie zmlúv, a tak plánuje ďalej ušetriť.
     

Naopak, zachovať rovnaké financovanie chce primátor pri sociálnych veciach, školstve, športe, kultúre a budovaní cyklotrás. Viac peňazí chce dať na čistotu, na boj s grafitmi i na mestské koše a lavičky. "O sto percent zvýšime prostriedky na čistotu mesta ľuďmi bez domova a na prácu so sociálne slabými občanmi," doplnil Nesrovnal. 
     

Celkové príjmy rozpočtu sa dnes v pracovnej verzii pohybujú na sume okolo 310 miliónov eur, celkové výdavky zase okolo 318 miliónov, pričom asi 100 miliónov eur tvoria eurofondy. Celkové úverové zaťaženie mesta klesá. "Výška dlhu a záväzkov mesta a jeho organizácií je okolo 210 až 212 miliónov eur, ktoré mesto pred sebou tlačí. Z toho je 202 miliónov dlh mesta a mestských podnikov a 10 miliónov eur neuhradené faktúry po lehote splatnosti," vyčíslil primátor. Predchádzajúce vedenie tiež podľa jeho slov naplánovalo na rok 2016 70-miliónový schodok.
     

Nesrovnal dnes s poslancami o finančných predpokladoch rozpočtu diskutoval. Vypracovaný návrh rozpočtu dostanú 26. februára, schvaľovať by ho potom po diskusiách mali v marci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies