Nesrovnal: Mestá zohrávajú kľúčovú úlohu pri rozvoji Európy

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 18:55 • 2 min
Nesrovnal: Mestá zohrávajú kľúčovú úlohu pri rozvoji Európy

BRATISLAVA - Mestá sú nielen zdrojom, ale i riešením ekonomických, sociálnych a environmentálnych výziev. Túto myšlienku predniesol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na dnešnom stretnutí primátorov hlavných miest členských štátov Európskej únie (EÚ) vo Viedni.

slovakia

left justify in out

 Rokovanie primátorov európskych metropol s komisárkou pre regionálnu politiku EÚ Corinou Cretu malo za cieľ zintenzívniť diskusiu o posilnení úlohy miest v európskych politikách a zefektívniť dialóg medzi mestami a Európskou komisiou o vytvorení tzv. urbánnej agendy EÚ.
     

Bratislavský primátor vo vystúpení spomenul, že práve mestá zohrávajú kľúčovú úlohu pri naplnení cieľov Európa 2020 o inteligentnom, udržateľnom a inkluzívnom rozvoji. Vyzdvihol fakt, že mestá majú zodpovednosť vytvárať priaznivé podmienky na trhu práce, ktoré prispievajú k ozdraveniu ekonomiky. "Musíme otvorene povedať, že na jednej strane čelíme kráteniu a obmedzeniam mestského rozpočtu, ale na druhej strane existujú silné nástroje regionálnej politiky EÚ, ktoré mestám umožňujú úspešne financovať strategické projekty," povedal Nesrovnal a poukázal aj na efekt týchto aktivít v Bratislave, kde sa vďaka Bruselu rozvíjajú nosné infraštruktúrne projekty.
     

Primátor Bratislavy zároveň ocenil proaktívny prístup novej Európskej komisie (EK) vo vzťahu k mestám smerujúci k zvyšovaniu finančnej podpory a vytváraniu nových investičných stimulov.
     

Primátori na dnešnom stretnutí prijali tzv. Viedenskú deklaráciu – Silný hlas v Európe, ktorá odzrkadľuje jednotný postoj k aktuálnym mestským výzvam, ale i vyzýva Európsku úniu k posilneniu urbánnej dimenzie v jej politikách.
     

Dnešná konferencia, organizovaná primátorom Viedne Michaelom Häuplom, je v poradí už štvrtým fórom primátorov hlavných miest za posledné tri roky. Do diskusie sa okrem eurokomisárky Cretu zapojili primátori Amsterdamu, Atén, Bukurešti, Ľubľany, Luxemburgu, Ríma, Sofie, Viedne, ako i námestníci primátorov ostatných hlavných miest európskej dvadsaťosmičky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies