Nesrovnal: Do diskusie o hradných garážach by sa malo vniesť viac rozumu

NETKY.SK • 3 Február 2015, 10:46 • 2 min
Nesrovnal: Do diskusie o hradných garážach by sa malo vniesť viac rozumu

BRATISLAVA - Viac rozumu a menej vášní by sa malo vniesť do diskusie okolo výstavby garáží v areáli Bratislavského hradu, ktorý spravuje Kancelária Národnej rady SR. Po dnešnom rokovaní s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Smer-SD) to novinárom povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal (nezávislý).

slovakia

left justify in out

"Pán predseda ma uistil, že prieskum a stavebná činnosť je pod najlepším profesionálnym a odborným dohľadom. Ja som ho ako primátor požiadal, aby sa cenné nálezy zachovali pre turistický ruch. Robia totiž z Bratislavy významné miesto a musíme urobiť všetko pre to, aby ostali zachované," apeloval.

 

Dobrou správou podľa Nesrovnala je, že jazdiareň, ktorá sa plánuje ako súčasť nového komplexu, bude prístupná aj pre Bratislavčanov a mesto ju bude môcť využívať na kultúrne účely. "Hneď, ako to počasie dovolí, chystáme sa s pánom Pellegrinim osobne pozrieť na stav prác," dodal primátor.

 

Pellegrini potvrdil, že hrad nebude slúžiť len štátu ako reprezentačné miesto, ale zrekonštruovanú časť a záhradu využije aj Bratislava. "NR SR sa musí riadiť nariadeniami krajského pamiatkového úradu, práce preto pokračujú v zmysle týchto nariadení. Pánovi primátorovi som ponúkol, že keď sa roztopí sneh, pôjdeme sa osobne pozrieť, ako pokračuje stavba," povedal.

 

Podľa šéfa parlamentu by sa zrejme už na budúci týždeň mali na stavenisko nainštalovať kamery, ktoré budú zaznamenávať priebeh výstavby na internete. Každý si tak bude môcť pozrieť, ako sa projekt vyvíja.

 

Pellegrini už skôr povedal, že by chcel verejnosti sprístupniť čo najviac pamiatok, ktoré odhalila prebiehajúca rekonštrukcia Bratislavského hradu a jeho areálu. O tom, ako ich čo najlepšie uchovať, sa chce poradiť aj s odborníkmi zo zahraničia. "Povolám odborníkov aj zo zahraničia, aby dozreli na to, či s nálezmi narábame tak, ako sa patrí v 21. storočí. Chcem sa spýtať aj odborníka z Ríma, ako najúčelnejšie uchovať pamiatky. Nikoho neukrátime o tieto nálezy," uviedol. Predseda parlamentu verí, že keď sa dielo podarí, všetci Slováci budú hrdí na to, ako je dobudovaný Bratislavský hrad.

 

Na Bratislavskom hrade pokračuje ďalšia etapa rekonštrukcie hradného areálu s výstavbou repliky Zimnej jazdiarne, čo bude priestor aj pre bály, prezentácie, štátne aktivity či aktivity mesta. Dôjde aj k rekonštrukcii Barokovej záhrady. Popritom sa využíva časť bývalého kameňolomu, z ktorého sa ťažilo murivo na hradné prístavby. Súčasne sa rozširuje sa kapacita parkovania pre návštevníkov hradného areálu. Kapacita je dnes na úrovni asi 220 miest, keďže sa zmenšila v dôsledku historických nálezov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona