Nesrovnal: Bratislave sa darí, výsledky je vidieť

NETKY.SK • 2 December 2016, 13:18 • 2 min
Nesrovnal: Bratislave sa darí, výsledky je vidieť

BRATISLAVA – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal bude 11. decembra v polovici svojho volebného obdobia. Hlavné mesto sa podľa neho za ten čas zmenilo k lepšiemu, o čom má svedčiť dokončený Starý most, opravené cesty, zvýšená starostlivosť o zeleň či čistejšie ulice.

slovakia

left justify in out

"Keď sa veci neodkladajú a riešia, tak je vidieť výsledky. Bratislave sa darí. Spoločne s Bratislavčanmi meníme mesto k lepšiemu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Nesrovnal.

 

Za najúspešnejší projekt pokladá ukončenie výstavby Starého mosta a spustenie električkovej dopravy do bratislavskej mestskej časti Petržalka. "Zachránili sme Bratislavu pred nútenou správou. Od spustenia električky sa prepravilo už viac ako dva milióny cestujúcich," skonštatoval primátor s tým, že príprava výstavby druhej časti električkovej trate až na koniec Petržalky pokračuje dobre a samotné práce by sa mali začať v roku 2018.

 

Viditeľným výsledkom sú podľa Nesrovnala aj opravené cesty v meste. Ako tvrdí, len v tomto roku samospráva opravila viac ciest ako za celé uplynulé volebné obdobie a za posledné dva roky sa zmeny dotkli aj zelene. "Mesto vysadilo 400 nových stromov, pustilo sa aj do efektívnejšej údržby zelene a pripravilo balíček opatrení na zlepšenie jej kondície," skonštatoval Nesrovnal.

 

Samospráva zakúpila aj nové odpadkové koše, odstránila grafity z dôležitých verejných priestorov, vymenila hrdzavé zábradlia či zrevitalizovala viaceré verejné priestory. "Veľký kus práce sa nám podaril aj v oblasti vizuálneho smogu. Po 428 reklamných trojnožkách, ktoré sme odstránili, a vypovedaných zmluvách na reklamu na stĺpoch verejného osvetlenia sme sa pustili aj do boja s veľkými nelegálnymi reklamnými plochami a v týchto dňoch postupne odstraňujeme prvých 100 bilbordov," povedal Nesrovnal s tým, že žiadne nové reklamy nepovoľujú. Mesto má už pasport reklamných zariadení a pripravuje manuál vonkajšej reklamy.

 

Primátor tvrdí, že má ambíciu spraviť poriadok aj v parkovaní, preto predloží budúci týždeň mestským poslancom návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovacej politike.

 

"Pripravili sme VZN, ktoré rešpektuje potreby mestských častí a mesto plní len funkciu strechy. Tak, aby sme nemali 17 parkovacích politík, ale jednu," povedal Nesrovnal.

 

Z hľadiska lepšieho financovania Bratislavy sa podľa jeho slov upravila daň z nehnuteľností a pripravil sa aj návrh VZN k miestnemu poplatku za rozvoj, o ktorom by mali budúci týždeň rozhodovať mestskí poslanci. Primátor tvrdí, že sa podarilo znížiť dlhodobé záväzky mesta a aj záväzky po splatnosti. "Rovnako sme znížili percento zadlženia," podotkol. V sociálnej oblasti sa mesto snaží nastaviť systémovo prácu s ľuďmi bez domova. Podľa Nesrovnala v novembri historicky prvýkrát zorganizovala bratislavská samospráva spoločne s partnermi sčítanie ľudí bez domova spojené s prieskumom.

 

V nasledujúcich dvoch rokoch sa chce venovať najmä kvalite verejných priestorov (oprave námestí, rozširovaniu parkov či znižovaniu vizuálneho smogu), doprave (opravám ciest, rekonštrukcii električkových radiál, posilneniu cyklodopravy) a novele zákona o Bratislave. "Urobím všetko pre to, aby sme v tomto trende pokračovali a o dva roky si budem môcť povedať, že sme urobili dobrú robotu, na ktorú som hrdý," skonštatoval Nesrovnal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona