Nesprávne používanie vatových tyčiniek môže viesť až k infekciám mozgu

NETKY.SK • 13 Marec 2019, 15:11 • 2 min
Nesprávne používanie vatových tyčiniek môže viesť až k infekciám mozgu

BRATISLAVA - Postup, ktorý mnohí ľudia používajú pri čistení uší, priviedol mladého Angličana k takmer smrteľnej infekcii, ktorá sa mu rozšírila až do mozgu.

slovakia

left justify in out

Muž trpel posledných päť rokov bolesťami a stratou sluchu v jednom uchu. K podrobnejšiemu vyšetreniu ho priviedol až záchvat, po ktorom lekári zistili, že jeho komplikácie spôsobuje kúsok vatového tampónu, ktorý mu uviazol v uchu, informuje magazín Live Science.

"Spôsobujú iba problémy," skonštatoval špecialista na ušné, nosné a krčné lekárstvo Alexander Charlton, ktorý muža liečil, na margo používania vatových tyčiniek do uší.

 

Pred záchvatom trpel 31-ročný muž bolesťami a hnisavými výtokmi z ľavého ucha. Silné bolesti hlavy mu pritom spôsobovali až zvracanie. Mal tiež problémy so zapamätaním si mien ľudí.

Na pohotovosti podstúpil po záchvate a kolapse vyšetrenie počítačovou tomografiou (CT), ktoré odhalilo dve hnisavé ložiská v lebečných kostiach pri ľavom ušnom zvukovode.

 

img

 

Lekári mu diagnostikovali infekciu mäkkých tkanív vonkajšieho zvukovodu. Podľa Charltona bakteriálna infekcia zvukovodu postúpila do lebečnej kosti a napokon až do obalov mozgu alebo mozgovej pleny.

Krátko po určení diagnózy podstúpil muž ľahký chirurgický zákrok, pri ktorom mu z ucha odstránili vatový tampón. Po dvojmesačnej antibiotickej liečbe prekvapivo netrpel žiadnymi vážnymi problémami.

Lekári neodporúčajú čistenie si uší vatovými tyčinkami, pretože zatláčajú ušný maz hlbšie do zvukovodu a môžu spôsobiť infekcie ucha, prepichnutie ušného bubienka a stratu sluchu.

 

Vo vážnejších prípadoch to môže viesť k úplnej hluchote, dlhodobým závratom, strate chuti a ochrnutiu tváre. Na manuálne čistenie uší, ktoré ale vďaka prirodzenej očistnej schopnosti tela nie je nevyhnutné, odporúčajú radšej použiť výplach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies