Nesprávne identifikačné údaje v kontrolnom výkaze k DPH budú sankcionované

NETKY.SK • 20 Február 2014, 14:56 • 2 min
Nesprávne identifikačné údaje v kontrolnom výkaze k DPH budú sankcionované

BRATISLAVA - Návrhom novely zákona o dani z pridanej hodnoty sa zavádza povinnosť podávať súčasne s daňovým priznaním aj kontrolný výkaz k DPH.

slovakia

left justify in out

Pre finančnú správu bude zdrojom podrobných informácií o vymedzených dodávkach tovarov a služieb platiteľov dane na vstupe aj výstupe. Správnosť údajov vkladaných do výkazu je preto z hľadiska jeho kontroly zo strany Finančnej správy kľúčová.
      

Štandardný proces obchodného prípadu sa ukončuje vystavením faktúry. Aby bolo možné v účtovnom programe vystaviť faktúru za dodané produkty alebo služby, treba k nej priradiť identifikačné údaje zákazníka. Tie sa vo väčšine prípadov musia zadávať manuálne. V tomto kroku vzniká obvykle najviac chýb. V minulosti nebola za vloženie nesprávneho identifikačného údaju žiadna sankcia, ale to sa so zavedením kontrolného výkazu k DPH do praxe mení. 
      

"Ideálnym riešením, aby sa predišlo chybám pri manuálnom vkladaní identifikačných údajov do faktúry, je používanie takého online účtovného softvéru, ktorý je prepojený s online obchodným registrom. Z neho sa automaticky ťahajú aktuálne identifikačné údaje firiem do databázy účtovného softvéru," radí Peter Zimerman z Pro-fit.eu.
     

V prípade nového kontrolného výkazu k DPH je táto funkcionalita ešte dôležitejšia, pretože údaj IČ DPH slúži na krížovú kontrolu a bez správne uvedeného čísla sa stáva kontrolný výkaz pre Finančnú správu bezvýznamným. Firme zároveň hrozí vysoká sankcia.
      

TASR informoval Peter Zimerman zo spoločnosti Pro-fit.eu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies