Nespokojnosť s utečeneckou politikou Angely Merkelovej rastie aj v CDU

NETKY.SK • 14 Október 2015, 19:07 • 2 min
Nespokojnosť s utečeneckou politikou Angely Merkelovej rastie aj v CDU

BERLÍN - Už 126 straníckych kolegov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) podpísalo protestný list voči jej utečeneckej politike. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke najčítanejší nemecký denník Bild.

slovakia

left justify in out

Trojstranový list adresovaný Merkelovej, ktorý vznikol minulý týždeň a pôvodne mal iba 34 signatárov z CDU, sa stal symbolom zvýšenia vnútrostraníckej nespokojnosti s politikou veľkej koalície v Berlíne.

 

Podpísaní, ktorých počet sa do dnešného dňa zvýšil takmer štvornásobne, okrem iného požadujú, aby Nemecko na svoje územie nepúšťalo migrantov z bezpečných tretích krajín.

 

"Politika otvorených hraníc" spolkovej kancelárky podľa "vzbúrencov" z CDU nie je v súlade s európskym ani nemeckým právom, ale ani s programom jej vlastnej strany.

 

V Nemecku je však v obehu aj iný list, ktorého signatári vyjadrujú utečeneckej politike kancelárky podporu. Tento list podpísalo podľa informácií denníka Der Tagesspiegel viac ako 120 ľudí.

 

Podľa ich názoru ostnatý drôt nie je riešením a nie je potrebné stavať nové múry, ale v globálnom meradle je potrebná väčšia miera spravodlivosti a solidarity.

Nespokojnosť nemeckej verejnosti však podľa výsledkov prieskumov verejnej mienky rastie.

 

Z reprezentačného prieskumu inštitútu YouGov, ktorého výsledky zverejnili dnes, vyplýva, že až 56 percent obyvateľov sa domnieva, že na území Nemecka je už priveľa žiadateľov o azyl. Ďalších 20 percent si myslí, že počet žiadateľov nie je adekvátny a len 19 percent vidí ako reálnu možnosť Nemecka prijať aj viac žiadateľov.

 

Ešte pred mesiacom bolo v prvej kategórii o desať percent populácie menej, v druhej o jedno percento viac a až 28 percent vnímalo ako reálne prijatie ďalších utečencov.

 

Z rovnakého prieskumu vyplýva, že iba necelá tretina oslovených nemeckých občanov (32 percent) súhlasí s často citovaným slovami kancelárky o tom, že Nemecko nápor utečencov zvládne. Takmer dve tretiny (64 percent) s ňou v tejto záležitosti nesúhlasia. Pred mesiacom bol tento pomer 43:51 percentám.

Paralelne s rastúcou nespokojnosťou Nemcov klesá aj podpora strán únie CDU/CSU, ktoré by podľa výsledkov aktuálneho prieskumu inštitútu Forsa pre magazín Stern a televíziu RTL získali v prípadných nedeľňajších voľbách 38 percent hlasov, čo znamená oproti výsledku z volieb v roku 2013 pokles o 3,5 percentuálneho bodu.

 

Konzervatívci sa však ani napriek tomu nemusia obávať mimoriadneho tlaku konkurencie, pretože preferencie druhých najsilnejších sociálnych demokratov z SPD sa pohybujú v súčasnosti na úrovni 25 percent.

 

Rovnaké 38-percentné preferencie prisudzuje CDU/CSU aj prieskum Emnidu pre denník Bild. Jeho výsledky tiež naznačujú veľký náskok pred sociálnymi demokratmi (SPD), ktorí by získali 24,5 percenta hlasov.

 

Za "historické" označilo dnes internetové vydanie magazínu Der Spiegel utorkové večerné rokovanie parlamentnej frakcie CDU/CSU, pretože sa na podobnej úrovni v minulosti veľmi často nestávalo, aby prítomní otvorene protirečili predsedníčke strany a kancelárke.

 

Angela Merkelová na rokovaní upozornila, že prípadné vracanie utečencov z Nemecka by malo vážne dôsledky pre všetky štáty ležiace na hlavnej migračnej trase z Balkánu. Súčasne poukázala na fakt, že ak by Nemecko odmietlo povoliť vstup utečencom, museli by podobne postupovať aj Rakúsko a Maďarsko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies