Nespokojní zamestnanci U. S. Steel Košice protestne pochodovali mestom

NETKY.SK • 3 August 2021, 11:28 • 2 min
Nespokojní zamestnanci U. S. Steel Košice protestne pochodovali mestom

KOŠICE - Stovky zamestnancov oceliarní U. S. Steel pochodovali v centre Košíc. Nechcú, aby došlo k predĺženiu týždenného pracovného času.

slovakia

left justify in out

Chceli tým podporiť kolektívnych vyjednávačov v hutníckom podniku, ktorí rokujú s vedením oceliarní o dodatku k platnej kolektívnej zmluve. Riešia najmä otázku týždenného pracovného času.

 

img

 

Návrh znenia dodatku č. 1 ku kolektívnej zmluve z minulého roka pripravila Rada odborov Odborového zväzu (OZ) KOVO U. S. Steel Košice v zhode s ďalšou odborovou organizáciou pôsobiacou v podniku - OZ Nezávislé kresťanské odbory Slovenska (NKOS). Podľa odborárov sú v návrhu dodatku ťažiskové tri piliere – pracovný čas,  mzdy a zamestnanosť.

 

Prečítajte si: Matovič predstavil ambiciózny plán ako zachrániť U.S. Steel Košice. Ekoaktivisti budú mať radosť!

 

Predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice, Juraj Varga, povedal, že v niektorých oblastiach sa už priblížili k dohode. „Dôležité je, ako budeme ďalej rokovať o týždennom pracovnom čase," povedal s tým, že chcú zachovať týždenný pracovný čas v rozsahu 35,5 hodiny, ako je ukotvené v kolektívnej zmluve, ktorej platnosť vyprší 31. marca 2024. „Zamestnanci chcú byť zároveň ocenení v tarifách, osobnom hodnotení a v ďalších benefitoch, pretože našej spoločnosti sa tento rok enormne darí."

 

Pripomenul, že v štrajkovej pohotovosti sú 42. deň. Štrajk je podľa neho krajnou možnosťou. „Ak bude treba, tak to využijeme - v prospech zamestnancov." 

 

Štrajkovú pohotovosť vyhlásil Výbor Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice už 22. júna. Hlavným dôvodom je, že sa nepodarilo so zamestnávateľom nájsť spoločnú dohodu. V júli pokračovalo kolektívne vyjednávanie ďalšími dvoma kolami už za účasti sprostredkovateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies