Nespokojní poľskí lekári po rokovaniach s premiérkou pokračujú v hladovke

NETKY.SK • 12 Október 2017, 06:41 • 2 min
Nespokojní poľskí lekári po rokovaniach s premiérkou pokračujú v hladovke

VARŠAVA - Hladovka nespokojných poľských lekárov, ktorú včera prerušili na obdobie niekoľkohodinových rokovaní s premiérkou Beatou Szydlovou a ministrom zdravotníctva Konstantym Radziwiłłom, bude pokračovať.

slovakia

left justify in out

Kým lekári tvrdia, že na rozhovoroch nepadli žiadne konkrétne návrhy s výnimkou zriadenia spoločného grémia na posúdenie ich požiadaviek, premiérka na tlačovej konferencii zdôraznila, že jej ponuka spočíva v umožnení vzniku spomínaného grémia za účasti predstaviteľov všetkých zainteresovaných strán so zámerom vypracovať návrhy riešení problematických otázok do 15. decembra.

 

Szydlová avizovala, že na odpoveď lekárov bude čakať do 12. októbra a zdôraznila, že návrh vlády je mimoriadny, bezprecedentný.

 

Lekári, ktorí vstúpili do hladovky v detskej nemocnici vo Varšave minulý pondelok a odvtedy v nej pokračujú, sa striedajú na rotačnom princípe. Rokovania považujú za neúspešné a mienia pokračovať v protestnej akcii za zvýšenie výdavkov na zdravotníctvo, zlepšenie pracovných podmienok, skrátenie čakacích lehôt na vyšetrenia i zvýšenie svojich platov.

 

Lekári rezidenti sa domnievajú, že ak by prestali s hladovkou, stratili by "spoločenský kapitál", ktorý nadobudli v uplynulých dňoch. Zároveň zdôraznili, že ich protest nemá politický charakter a nie je namierený proti poľskej vláde.

 

Vo Varšave už skôr avizovali, že platy lekárov rezidentov by sa na budúci rok mali zvýšiť o 40 percent a do konca roka 2021 by mali dosiahnuť okolo 5200 zlotých (1214 eur).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies