Nespokojní Gréci štrajkujú proti úsporným opatreniam

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 09:37 • 2 min
Nespokojní Gréci štrajkujú proti úsporným opatreniam

ATÉNY - Desaťtisíce zamestnancov gréckeho verejného sektora štrajkujú v utorok už druhý deň na protest proti ďalším úsporným opatreniam potrebným na uvoľnenie medzinárodnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Štátni zamestnanci tak vyjadrujú nesúhlas s plánovaným prepúšťaním v tomto sektore. Štrajk zorganizovala grécka Konfederácia zväzov verejných zamestnancov (ADEDY), podľa ktorej nezamestnanosť už teraz dosahuje 30 percent, pričom nové opatrenia túto situáciu ešte zhoršia a krajinu uvrhnú do chudoby.

Štrajk pokračuje deň potom, čo medzinárodní veritelia schválili vyplatenie ďalších financií v sume 6,8 miliardy eur, ktoré krajinu zachránia pred platobnou neschopnosťou. Financie však Atény budú dostávať postupne v menších splátkach podmienených realizáciou reformných opatrení. Prvú splátku vo výške 2,5 mld. eur Grécko napríklad dostane iba vtedy, ak do 19. júla veriteľom dokáže, že to myslí vážne so znížením prezamestnanosti v štátnom sektore do konca roka, ako aj s modernizáciou daňových predpisov. Očakáva sa však, že Grécko do konca roku presunie na nútenú dovolenku alebo prepustí 12 500 štátnych zamestnancov vrátane pracovníkov škôl, polície, miestnych samospráv a ministerstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies