Nespokojní francúzski policajti demonštrovali pred Pyramídou v Louvri

NETKY.SK • 2 November 2016, 11:38 • 2 min
Nespokojní francúzski policajti demonštrovali pred Pyramídou v Louvri

PARÍŽ - Francúzski policajti obnovili protesty, ktorými obviňujú vládu z neschopnosti zabezpečiť dostatok prostriedkov na to, aby mohli riadne a bezpečne vykonávať svoje povolanie.

slovakia

left justify in out

Žiadajú aj prísnejšie tresty pre páchateľov útokov na príslušníkov polície i zmenu v pravidlách o legitímnej obrane policajtov.

 

Ako dnes informovala spravodajská televízia BFMTV, niekoľko stoviek policajtov sa v utorok večer zišlo pred známou Pyramídou pred múzeom Louvre v Paríži, aby prejavili nespokojnosť s vládou a svojimi odbormi, ktoré podľa nespokojencov "rokujú o nás bez nás".

 

Demonštranti mali v rukách transparenty so sloganmi: "Polícia je na konci s dychom", "Nechaj políciu na pokoji", či "Som policajt a som na to hrdý". Po zhromaždení na nádvorí múzea Louvre sa demonštranti vydali na pochod ulicami Paríža.

 

Krátka protestná akcia sa konala v utorok popoludní aj v pešej zóne mesta Bordeaux, kde svoje služobné autá so spustenými klaksónmi odstavilo asi 30 policajtov. V pondelok sa zhromaždenie na podporu nespokojných policajtov konalo aj v meste Béziers.

 

Príčinou bezprecedentných protestov príslušníkov polície je útok na policajnú hliadku, ku ktorému došlo 8. októbra vo Viry-Chatillon v departemente Essonne. Štyria policajti pri ňom utrpeli zranenia a popáleniny, pričom stav dvoch z nich bol veľmi vážny.

 

Tri dni po tomto útoku sa začali prvé zhromaždenia policajtov - najprv v tichu pred svojimi komisariátmi a neskôr vyšli aj do ulíc niektorých miest.

 

V snahe upokojiť toto hnutie nespokojných policajtov vláda minulý týždeň oznámila, že vyčlení 250 miliónov eur na nákup techniky, zrušenie viacerých neproduktívnych pravidiel a stanovenie pravidiel spolupráce s inými bezpečnostnými zložkami, aby nerobili náhodou súčasne to isté. Do konca novembra by sa v parlamente mal objaviť nový návrh pravidiel o legitímnej obrane príslušníkov polície.

 

Nespokojní policajti, ktorí o svojom hnutí hovoria ako o apolitickom, medzičasom informovali, že na ich lídrov vyvíja vedenie polície nátlak, aby s protestmi prestali.

 

Jeden príslušník brigády pre boj so zločinnosťou (BAC) v dnešnom rozhovore pre spravodajskú spoločnosť RTL uviedol, že vo štvrtok ho predvolali na policajnú inšpekciu, aby vypovedal o svojej účasti na policajných protestoch. Muž menom Guillaume dodal, že inšpekcia už preverovala všetky prípady, ktoré mal na starosti, a zisťovala, či v nich vždy dodržal stanovený postup.

 

"V našom chápaní sa inšpekcia spája s trestom," dodal. "Pýtame sa, kam až sú schopní zájsť, aby nás umlčali," poznamenal policajt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona