Nespavosť je vážnym problémom dnešnej generácie

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 21:58 • 2 min
Nespavosť je vážnym problémom dnešnej generácie

BRATISLAVA - Neschopnosť zaspať už dávno nie je problémom len prepracovaných ľudí stredného veku. Naopak – trápi čoraz viac mladých ľudí.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ ide o duševné zdravie, je na tom naša generácia preukázateľne horšie, než predchádzajúce generácie. Žijeme jednoducho v dobe, v ktorej psychickú pohodu vystriedal hektický život. Veľmi dobre si uvedomujeme, že tieto problémy sú civilizačnými, a často známymi.

 

Nie vždy ale vieme naozaj efektívne a dlhodobo vyriešiť tento problém, chýba nám univerzálny návod, alebo aj sila, čas a pochopenie. Aj z tohto dôvodu je ale dôležité nezavrieť pred všetkým oči, hovoriť o svojich problémoch nahlas a otvorene, a hlavne zdieľať svoje skúsenosti s ostatnými. Vedomie, že v tom ani zďaleka nie ste sami, je totiž niekedy omnoho účinnejšie, než všetky liečebné postupy s chémiou z lekárne.

 

Keď sa ozve nespavosť, ihneď si predstavíte tých mnoho dní, vo vašom živote, ktoré ste zúfalo prebdeli s otvorenými očami. „Žiť“ počas hodín, ktoré máte prespať, je tak absurdné. Tento „život netopiera“ nie je vhodný ani pre naše zdravie, a ani pre nasledujúci deň, ktorý by sme radi prežili čo najlepšie. Prečo nám však noc občas nedá spávať?

 

Svoje hrajú aj gény. Nespavosť môže byť dedičná až v 50 % prípadoch. Ďalších 50 % tvoria rôzne príčiny:

 

  • Prechodná nespavosť, spôsobená aktuálnymi životnými stresovými situáciami.
  • Akútna nespavosť môže trvať aj niekoľko mesiacov a spôsobuje stres počas dňa.
  • Tretím typom je chronická nespavosť, ktorá buď vzniká sama o sebe, poškodením mozgu alebo ako „sestra“ depresie, ktoré sú ruka v ruke spolu.

 

V skratke, zhrnutie encyklopedických poznatkov o nespavosti. Každý kto trpí nespavosťou si určite v živote vyskúšal množstvo rád ako: počítanie ovečiek, počúvanie upokojujúcej hudby, sledovanie filmov, pitie teplého mlieka s medom... No keď nepomáha ani to, často ľudia siahnu po liekoch, ktoré sú tak návykové pri dlhodobom užívaní, že často dochádza k tomu, že nespavosť, ktorá bola pôvodne psychosomatického pôvodu, sa mení na nespavosť závislú na chemických zlúčeninách. A s tou je oveľa ťažšie pracovať.

 

Keďže spánok je vysoko energeticky náročný proces, ktorý zahŕňa mnoho fáz a chemických reakcií. Inými slovami - ak ste veľmi unavený, nemáte dostatok energie, aby sa vaše telo dokázalo kvalitne  ponoriť do ríše snov.

 

Čo však môže pomôcť?

 

Stanovte si pravidelný čas do 23:00 hodiny, keď začínajú v našom tele regeneračné procesy. Cvičte a venujte sa sebe. Polhodinu pred spaním, by ste nemali používať už žiadnu techniku ako je TV, tablet či mobil. Miestnosť, v ktorej spávate, by mala byť dobre vyvetraná a vyhnite sa stimulátorom ako je kofeín alebo nikotín. Ak neviete zaspať, čítajte si pomocou slabého osvetlenia, až sa budete cítiť veľmi ospalo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies