Nesolidarita únie s ČR vo veci kanadských víz je škandalózna, myslí si John

NETKY.SK • 9 November 2010, 08:05 • 2 min
Nesolidarita únie s ČR vo veci kanadských víz je škandalózna, myslí si John

Nesolidarita únie s ČR vo veci kanadských víz je škandalózna, myslí si John

slovakia

left justify in out

Česká republika sa búri proti postoju Európskej únie, ktorá nemá v pláne zaviesť plošne odvetné opatrenia voči Kanade za to, že vlani uvalila na Čechov vízovú povinnosť. Postavenie Českej republiky preto dnes nazval minister vnútra Radek John za nedôstojné.  
Česko spoločne s Bulharskom a Rumunskom sú jedinými krajinami EÚ, ktorých obyvatelia si musia vybavovať pred vstupom do Kanady víza. Praha je však z nich jediná, voči ktorej kanadské úrady víza obnovili po určitom čase.
"Pozícia Českej republiky je v Európskej únii celkom nedôstojná, nesolidarita s Českou republikou je škandálna. Ukazuje sa, že solidarita európskych krajín nie je taká, akú by sme si predstavovali," ohradil sa voči pasivite únie i jej členov český minister, ktorý predstúpil pred novinárov po ukončení prvej časti rokovaní zasadnutia ministrov vnútra EÚ.
"Všetci kolegovia vravia, že je to škandalózne - ale len súkromne. Členské štáty by mali predostrieť odvetné opatrenia, vtedy by sa nimi komisia zaoberala. Zrejme však krajiny majú aj iné hospodárske záujmy. Komisia nám však medzi riadkami povedala, že ona návrh na odvetné opatrenie nepodá. Otázka stojí, či má zmysel sa tu bez solidarity stretávať," doplnil John. "Ja osobne viem, že budem nepríjemný na zasadnutiach dovtedy, kým sa víza nezrušia."
Komisárka Cecilia Malmströmová bráni postoj komisie tým, že pokrok síce neprebieha v očakávanom tempe, ale posun vo veci je. "Nová kanadská azylová politika sa prerokúva v tamojšom parlamente a zaberie nejaký čas, kým sa legislatívne normy implementujú. Celú vec ani zďaleka nepovažujeme za vyriešenú, ale pokrok tu je," reagovala Malmströmová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona