Nesmrteľné hudobné hity, ktoré patria k Vianociam

NETKY.SK • 25 December 2021, 20:00 • 2 min
Nesmrteľné hudobné hity, ktoré patria k Vianociam

BRATISLAVA - Každý rok sa zhruba mesiac pred Štedrým dňom začínajú objavovať nové vianočné skladby, prípadne coververzie starších hitov. A potom sú tu nesmrteľné klasiky. Netky vám prinášajú niekoľko tipov zo slovenskej i zahraničnej tvorby. Odviažte sa teda a urobte si vianočnú diskotéku!

slovakia

left justify in out

 

 

John Lennon – Happy Xmas (War Is Over)

 

Nádherná skladba od člena legendárnych The Beatles vyšla ako singel v roku 1971 pod hlavičkou John & Yoko/Plastic Ono Band. Pieseň zaujme okrem výrazného refrénu aj skvelým zborom, v ktorom spieva 30 detí vo veku od 4 do 12 rokov. Manželia John a Yoko Lennonovci boli známi svojou politicko-spoločenskou angažovanosťou, ktorá priam srší aj z tohto vianočného singla. O produkciu sa postaral Phil Spector, ktorý zomrel tento rok vo väzení, kam ho poslali za vraždu herečky Lany Clarkson z roku 2003. Známy vianočný hit má pritom aj ďalší člen The Beatles, Paul McCartney. Jeho skladbu Wonderful Christmastime prerobili v roku 2016 Kylie Minogue a Mika.

 

 

Wham! – Last Christmas

 

Žiadny rebríček vianočných hitov sa od roku 1984 už nezaobíde bez piesne britského popového dua Wham!, ktoré tvorili George Michael a Andrew Ridgeley. Skladba z obdobia synth-popu je napríklad najúspešnejším vianočným singlom všetkých čias v Nemecku, kde sa v oficiálnej hitparáde objavuje každý rok od roku 1997. Rovnako kultový je aj videoklip k piesni s partiou mladých ľudí, ktorí sa zabávajú na chate v zasneženej krajine. Klip nakrúcali vo Švajčiarsku a režíroval ho  Andrew Morahan.

 

 

Prečítajte si: Zákulisie rozprávkovej klasiky, časť druhá. Čo všetko ste o známych tituloch nevedeli?

 

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

 

Skladbu z júla 1945 napísali Sammy Cahn a Jule Styne počas leta v Kalifornii. I keď v texte nespomínajú Vianoce, svojou atmosférou a zasadením do zimného obdobia určite patrí medzi známe hity, ktoré hrajú z reproduktorov po celom svete práve vo vianočnom období. Svedčí o tom aj množstvo coververzií. Pieseň nahrali napríklad Dean Martin, Frank Sinatra, Rod Stewart či Michael Bublé na deluxe edíciu svojho albumu Christmas z roku 2021.

 

 

Brenda Lee – Rockin' Around The Christmas Tree

 

Vianoce majú radi aj rockeri, ktorým skladby ako All I Want for Christmas Is You od Mariah Carey vôbec nesedia. Aj milovníci gitár si nájdu hneď niekoľko vianočných hitov, vďaka ktorým si nemusia obliecť červený sveter so sobíkmi a pod dekou popíjať čaj. Na rozprúdenie krvi si môžu pustiť napríklad tento hit americkej speváčky z roku 1958, z ktorého predala po celom svete viac ako 25 miliónov kusov. Zaujímavosťou je, že Brenda Lee mala na nahrávke len 13 rokov, no jej hlas znie oveľa staršie. Výborné saxofónové sólo nahral Boots Randolph.

 

 

Ak sa vám páčia skôr rockovejšie vianočné skladby, skúste aj Thank God It's Christmas od Queen, Jingle Bell Rock od Bobbyho Helmsa, Run Rudolph Run od Chucka Berryho alebo Christmas In L. A. od The Killers s pútavým videoklipom zasadeným do Los Angeles. Pre bluesových nadšencov nahral výborný vianočný album Happy Xmas (2018) Eric Clapton.

 

Do They Know It's Christmas?

 

K Vianociam patria aj darčeky. Bob Geldof a Midge Ure napísali v roku 1984 skladbu, ktorá sa stala obrovským darom pre hladujúcich ľudí v Etiópii, pretože peniaze z jej predaja smerovali práve im. V najrýchlejšie predávanom singli v histórii Veľkej Británie si zaspievalo a zahralo množstvo hviezd ako napríklad Phil Collins, Bono, Sting, Boy George, Simon Le Bon a ďalší. Skladba sa dočkala ďalších troch verzií z rokov 1989, 2004 a 2014, pričom pri všetkých putovali peniaze na charitu.

 

 

Chris Rea – Driving Home for Christmas

 

Ďalší hit z 80. rokov minulého storočia, ktorý zaujme podmanivou atmosférou, klavírom a nezameniteľným hlasom tohto anglického hudobníka. Pieseň patrí medzi top 10 najúspešnejších vianočných skladieb v Británii. V roku 2011 ju prespievala Stacey Solomon, ktorá sa dva roky pred tým umiestnila na 3. priečke v súťaži The X Factor. 

 

 

Lojzo a Miro Žbirka – Každý deň budú raz Vianoce

 

I keď je Slovensko malá krajina, môže sa pochváliť niekoľkými veľkými vianočnými hitmi. Hneď na začiatku 90. rokov vyšla skladba so silným textom, ktorý v sebe nesie nesmrteľný vianočný, ale aj dobový politicko-spoločenský odkaz. „Každý deň budú vraj Vianoce Ticho šepkajú ľudia po vonku Už sa nám pozlátko ligoce, čo však ukrýva, iba kamienok či sladkú salónku.“ Gitarové party zaobstaral jeden z najlepších slovenských gitaristov Fero Griglák. Prelomový bol aj videoklip, v ktorom znie hlas Mariána Kochanského z úst Mekyho Žbirku a naopak.

 

 

Vidiek – Vianoce

 

Jedna z najžiadanejších kapiel letných festivalov nahrala svoj vianočný hit v roku 1997. Zakomponovala doň aj motív zo Symfónie č. 9 Antonína Dvořáka, ktorá umocnila sviatočnú atmosféru. Pieseň existuje vo viacerých verziách. V jednej z nich si zahral symfonický orchester, v inej zas uznávaný hráč na fúkaciu harmoniku Erich Boboš Procházka. Autorom skladby je gitarista kapely Richard Jajcay.

 

 

Prečítajte si: Vianočné filmy, ktoré nikdy neomrzia

 

IMT Smile – Najkrajšie Vianoce

 

Ďalšia obľúbená slovenská festivalová kapela IMT Smile prispela do knižnice našich vianočných skladieb v roku 2010. Autorom hudby je líder formácie Ivan Tásler, pod text sa podpísal Vlado Krausz. Skupina dopriala piesni nový šat, keď sa v roku 2015 spojila so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a Detským a dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu. Výsledok stojí za to.

 

 

Iveta Bartošová – Tři Oříšky

 

Prepojenie hudby s filmom býva osudové. Stalo sa tak aj v prípade kultovej rozprávky Tri oriešky pre Popolušku od režiséra Václava Vorlíčka z roku 1973. Keď tento talentovaný filmár, ktorý má na konte aj ďalšie rozprávkové hity ako Dívka na koštěti (1971), Princ a Večernice (1978) alebo Jezerní královna (1998), prizval na spoluprácu k „Popoluške“ hudobného skladateľa Karla Svobodu, možno ešte netušil, akým prínosom sa stane. Svoboda neskôr oslovil na naspievanie skladby Leonu Machálkovú, ktorá ju nahrala s textom Karla Šípa pod názvom Poslední princové. Neskôr ju ponúkol Ivete Bartošovej s textom, ktorý napísal Vladimír Kočandrle. Vyšla v roku 1999 a stala sa jedným z najznámejších českých vianočných hitov. Prerobili ju tiež skupina Holki či nemecká speváčka Ella Endlich.

 

 

Tento rok prispela novými vianočnými skladbami švédska popová skupina ABBA, ktorá vydala po 40 rokoch prvý štúdiový album. Práve z neho pochádza vianočná skladba Little Things, ku ktorej zverejnili aj videoklip.

 

Nesklamalo ani očakávané dueto Eda Sheerana a Eltona Johna Merry Christmas s filmovým videoklipom, v ktorom si zaspomínali aj na spomínaný hit Last Christmas od Wham!.

 

Možno vás zaujme: Zaujímavosti o vzniku filmu Mrázik – rozprávka, ktorá sa stala súčasťou aj slovenských Vianoc



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona