Nesmieme zaspať na vavrínoch: Emisie skleníkových plynov stále rastú, treba konať

NETKY.SK • 28 November 2018, 06:15 • 2 min
Nesmieme zaspať na vavrínoch: Emisie skleníkových plynov stále rastú, treba konať

PARÍŽ - Rozdiel medzi súčasnými emisiami skleníkových plynov vo svete a ich úrovňami potrebnými na zastavenie katastrofálneho globálneho otepľovania sa zvyšuje, varoval v utorok Program OSN pre životné prostredie (UNEP).

slovakia

left justify in out

V správe zverejnenej v Paríži organizácia uviedla, že nič nenaznačuje, že by sa celosvetové emisie skleníkových plynov, ako je oxid uhličitý, blížili k svojmu vrcholu. Na obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia v tomto storočí sa však emisie musia do roku 2030 znížiť o 55 percent v porovnaní s úrovňou roku 2017.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Správa vyzýva krajiny, aby si vytýčili ambicióznejšie národné ciele pre znižovanie emisií. Navrhuje stanovenie cien za emisie s cieľom odradiť veľkých znečisťovateľov. Odporúča tiež podporovať inovácie a pomôcť domácnostiam s nízkymi príjmami, aby sa posilnilo redukovanie emisií a zaistila spoločenská prijateľnosť takéhoto úsilia.

 

img

Zdroj: SITA

 

Výročnú správu UNEP hodnotiacu, aké sú rozdiely medzi cieľmi a opatreniami jednotlivých krajín a úrovňou obmedzovania emisií potrebnou na udržanie globálnych teplôt na "bezpečnej" úrovni, zverejnili pred svetovou klimatickou konferenciou OSN, ktorá sa začína v poľských Katoviciach 2. decembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies