Neslávne známy statik Tomčáni, ktorého stavby majú veľké problémy, staval aj tieto budovy

NETKY.SK • 14 Október 2015, 12:57 • 2 min
Neslávne známy statik Tomčáni, ktorého stavby majú veľké problémy, staval aj tieto budovy

BRATISLAVA – Ján Tomčáni (61) je pravdepodobne najznámejším stavbárom na Slovensku. Jeho popularita je však veľmi negatívna. Jeho stavby majú totiž problémy so statikou a garáže jedného z jeho projektov sa zrútili.

slovakia

left justify in out

Statik Ján Tomčáni má prsty v projektoch 3nity, kde sa v roku 2012 zrútil strop garáži, Apollo 1, ktoré musia nájomníci opustiť do 17. októbra a obytného domu Centroom v Piešťanoch, ktorý postupne opúšťajú majitelia bytov, kvôli zlej statike. Nie sú to však jediné budovy, na ktorých stavbe sa Tomčáni podieľal.

 

Centroom v Piešťanoch

 

img

 

Podľa odborného stavebného portálu asb.sk sa Tomčáni ako statik podieľal na stavbe hotela Gate One, ktorý sa nachádza neďaleko bratislavského letiska. Podľa architekta Franka je Tomčáni „veľmi skúsený a odvážny statik, ktorý sa neopiera len o prácu s počítačom, ale vníma súvislosti a fakty aj pocitovo,“ píše asb.sk.

 

img

 

Okrem toho sa podieľal aj na stavbe nízkoenergetického bytového domu Minergo na bratislavskej Kolibe, bytových domov West v Galante, polyfunkčného objektu na Kresánkovej ulici v Bratislave, v ktorej Tomčáni sám býva.

 

Minergo na Kolibe

 

img

 

Podľa denníka Nový Čas si s „Tomčánim si svoje užili aj v Perle Ružinova.“ „Robil dokumentáciu pre stavebné povolenie, ktorú sme kompletne celú dali prerobiť. Požiadal som investora, aby mi dôveroval pri zmene statika, lebo s projektmi pána Tomčániho som sa stretol už aj pred rokmi, keď som mal tú česť naraziť na stavby, ktoré neboli v poriadku,“ vyjadril sa pre denník Roman Habán, ktorý mal na starosti technický dozor na Perle Ružinova.

 

Ján Tomčáni čelí trestnému stíhaniu za projekt 3nity, v ktorom sa v roku 2012 zrútila budova garáži. „Vo vyšetrovaní naďalej pokračujeme. Ján T. z Bratislavy je trestne stíhaný za prečin všeobecného ohrozenia,“ povedala o prípade policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies