Neslávne známy "Dom hrôzy" na Horehroní sa stáva minulosťou

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 12:44 • 2 min
Neslávne známy "Dom hrôzy" na Horehroní sa stáva minulosťou

BREZNO – Bytový dom v Predných Halnách v Brezne, pri hlavnom cestnom ťahu I/66, patril desaťročia k najkontroverznejším stavbám mesta na Horehroní. Obývali ho neprispôsobiví občania, ktorí dlhodobo žili v nevyhovujúcich hygienických podmienkach. Zdevastovaný objekt dostal prezývku "Dom hrôzy". Po utorňajšom búraní sa stáva minulosťou a už nebude špatiť vstup do mesta.

slovakia

left justify in out

"Táto stavba o Brezne roky vytvárala negatívny obraz, ktorý rozhodne nekorešpondoval s naším záujmom podpory a rozvoja cestovného ruchu v horehronskom regióne i meste. Jej zbúranie bol nevyhnutný krok v snahe zvyšovania atraktivity miestneho prostredia a tiež kvality života našich obyvateľov. Možno sa staneme inšpiráciou aj pre iné mestá," uviedol brezniansky primátor Tomáš Abel.

Radnica zahájila boj proti nelegálnym stavbám na jar v roku 2016 a už vtedy sa zamerala na rôzne "prílepky" a provizórne obydlia postavené bez stavebného povolenia. Bytový dom Predné Halny 10 však predstavoval špecifický prípad. Vlastníkmi bytov boli ich obyvatelia a ich nehnuteľnosti boli zväčša zaťažené veľkými dlhmi. Navyše sťažnosti na nich boli na dennom poriadku a zásahy mestských policajtov tiež.

 

"Chovali tam 13 aj 15 psov na balkónoch, v pivniciach, v bytoch. Ľudia v okolí sa sťažovali, psy ich napádali. Stravy bolo viac okolo domu než dnu. Vyhadzovali odpadky z okien, ktoré potkany, líšky, psy roznášali po celom okolí. Ľudia v blízkosti tam trpeli 20 rokov aj viac," priblížil náčelník Mestskej polície v Brezne Ján Fedor.

 

Samospráva napokon našla riešenie za pomoci súkromnej spoločnosti, ktorá byty odkúpila a vyplatila všetky dlžoby a exekúcie. Mestskí poslanci odsúhlasili, aby stavba prešla do vlastníctva mesta, ktoré zaplatilo kúpnu cenu na základe reálnych nákladov spojených s odkúpením bytov a vyrovnaním podlžností pôvodných vlastníkov. Keďže objekt nevyhovoval základným bezpečnostným ani hygienickým štandardom, mesto po odkúpení zahájilo konanie o odstránení stavby.

 

Podľa primátora väčšina pôvodných obyvateľov si našla bývanie priamo v meste, trom rodinám, ktoré spĺňali podmienky, pridelili mestské nájomné byty v lokalite Hlavina. Ďalší sa ubytovali u svojich príbuzných.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona