Neskutočné: Pre veno zabijú v Indii každú hodinu jednu ženu

NETKY.SK • 3 September 2013, 16:17 • 2 min
Neskutočné: Pre veno zabijú v Indii každú hodinu jednu ženu

NAÍ DILLÍ - Každú hodinu zahynie v Indii jedna žena pri zločinoch súvisiacich s venom. Vyplýva to z správy, ktorá podľa aktivistiek za práva žien ukazuje, že ekonomický rast v krajine ešte zvýšil požiadavky na vená, oficiálne zakázané, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Národný úrad pre záznamy o kriminalite uviedol, že vlani v Indii zabili 8233 žien pri sporoch okolo vien, ktoré rodina nevesty dáva ženíchovi alebo jeho rodine. Miera usvedčenia páchateľov pri takýchto zločinoch je naďalej nízka - 32 percent. Indické zákony zakazujú dávanie alebo prijímanie vena, táto stáročná spoločenská zvyklosť v krajine však pretrváva.

Požiadavky na veno často pokračujú aj roky po svadbe. Každý rok tisíce mladých Indiek polejú benzínom a upália na smrť, pretože ženích alebo jeho rodina si myslia, že veno nebolo dostatočné. Aktivistky a policajti uvádzajú, že medzery v legislatíve, oneskorené stíhanie a nízky počet prípadov, v ktorých páchateľov usvedčia, viedli k neustálemu nárastu zločinov súvisiacich s venami.

Požiadavky na veno sa stali ešte nástojčivejšie a nákladnejšie po výraznom ekonomickom raste Indie, uviedla aktivistka za práva žien Randžana Kumariová. Zodpovednosť pripísala vzrastajúcej nenásytnosti, keď India otvára hospodárstvo zahraničnému tovaru, ktorý si mladá generácia nemôže dovoliť, veľmi ho však chce mať.

"Manželstvá sa stali skomercionalizovanými. Je to ako obchodný návrh, v ktorom ženích a jeho rodina robia prehnané požiadavky. A čím je rodina bohatšia, tým sú požiadavky nehoráznejšie," povedala Kumariová.

Predstaviteľka polície v metropole Naí Dillí uviedla, že zvyklosti týkajúce sa vena siahajú do všetkých vrstiev spoločnosti. "Ani vysoko vzdelaní ľudia nepovedia venu nie," povedala vedúca osobitnej policajnej jednotky pre ženy Suman Nalvová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies